Under torsdagen kom Dick Svennefelt, chef för räddningstjänsten på Gotland, överens med fem gotländska företag om ett samarbete för räddande av liv och egendom.
– Det är företag som dagtid, och till viss del även nattetid, rör sig över hela ön. Dessa tjänstebilar kommer att utrustas så att en första insats vid bränder kan göras, säger han.
De företag det handlar om är Securitas, Brandförebyggarna, Länsförsäkringar, Åkericentralen och Brandskyddsteknik Gotland.
Vid larm ska larmcentralen kunna se vilka tjänstebilar som befinner sig inom en halvmils radie och dirigerar då dessa till brandplatsen. Exakt hur det ska lösas tekniskt återstår att arbeta fram.
Det blir en hygglig förstärkning, Svennefelt uppskattar att räddningstjänsten i och med detta samarbete knyter till sig 35-40 fordon som dagligen rullar på Gotland.
Varje bil utrustas med släckgranater, varför föraren kan agera FIP, Första insatsperson, inom det verksamhet som kallas IVPR, I väntan på räddningstjänst.
– Vi (räddningstjänsten) larmas alltid samtidigt, men ibland tar det tid innan vi hinner fram. Har då något av dessa företag personal i närheten är det oerhört värdefullt, framför allt för drabbade privatpersoner men även rent samhällsekonomiskt, säger Dick Svennefelt.
Det gemensamma projektet drar igång i september då ramarna sätts och utbildning påbörjas. I första skedet handlar det endast om insats vid bränder.
– I en förlängning kan det även bli aktuellt med sjukdomsfall och annat, men i läge ett fokuserar vi på bygdebränder, säger Dick Svennefelt.
De fem företagens personal väntas kunna agera i skarpt läge våren 2018.
Tommy Akkanen är avdelningschef för Securitas Gotland, som dag och natt har fem bilar på rull runt om på ön.
Han ser samarbetet med räddningstjänsten som en given utveckling av vad företaget gör redan i dag.
– Det finns inga konstigheter alls, vi gör redan idag utryckningar på larm från vårt eget larmsystem. Skillnaden är att vi använder handbrandsläckare men nu men framöver utrustas med släckgranater.
Gotland är inte ensamt i Sverige om att komplettera med privata företag. I Södertörn har liknande samarbete pågått länge, likaså i Attunda i norra Stockholm. I Norrtälje ligger man i startblocken för ett liknande avtal.
Ursprunget till detta grepp från räddningstjänsten är bland annat svårigheten att bemanna jourskiften på landsbygdens brandstationer.