På Gotland ökade skuldsaneringsansökningarna med 36 procent under de första sex månaderna i år, jämfört med förra året.
Anna H Johansson är Regions Gotlands enda budget- och skuldrådgivare, och har märkt en ökad tillströmning under 2017 av personer som vill ha hjälp med att söka skuldsanering.
– Jag tror att man pratar mer öppet om det i dag. Det är mer känt att möjligheten finns, många hänvisar till att de har sett tv-programmet Lyxfällan. Förra hösten, den 1 november, kom också en ny lag som gör det lättare att söka skuldsanering.
Skuldsaneringslagen betyder att den skuldsatte inte behöver betala till varje enskild fordringsägare. I stället betalar man till kronofogden, som fördelar pengarna vidare till gäldenärerna en gång om året.
Över tid har många svenskar blivit mer skuldsatta, upplever Anna H Johansson.
– Om man backar 10 till 15 år ser vi att det är lättare i dag att få snabba lån, sms-lån och krediter. Det är aldrig bra att leva på lånade pengar.
Hon betonar att det ofta är andra skäl än ren konsumtion som orsakar att människor skuldsätter sig:
– Ofta sker det vid skilsmässa eller sjukdom i familjen. De som kommer till mig för att få hjälp har oftast tappat greppet om ekonomin. Jag hjälper också till med att få en samlad bild av hur ekonomin ser ut.
Konsumentrådgivning, som bistår med råd om köp och tjänster, gör att hennes tid till att stödja människor med skuldsanering är mindre. I förslaget till omorganisation vid nedläggningen av kultur- och fritidsförvaltningen ingår att konsumentvägledningen läggs ner.
– Jag har haft långa väntetider, det är olyckligt. Det finns ett taget beslut på att konsumentrådgivningen ska upphöra. Behovet är inte så stort, då de flesta hittar den hjälpen på till exempel Konsumentverkets hemsida.
Det är sannolikt att både ökad skuldsättning och ökad kunskap om möjligheten att skuldsanera samverkar, när gotlänningarna nu i högre grad vill ordna upp sin ekonomi.
– Det är mindre pinsamt, vi talar mer öppet om sådana frågor nu. Kronofogden är också bra på att tala om för personer att möjligheten finns, säger Anna H Johansson.
Jämfört med övriga landet är dock Gotland det län som har lägst ökning av skuldsaneringar. Kronobergs län har fått 232 procent fler ansökningar än 2016, vilket är mest i Sverige. Rikssiffran uppgår till 112 procent, att jämföra med Gotlands 36 procent..