Så vanligt är bolån på Gotland

Antalet personer med bolån i Sverige ökar för sjätte året i rad. Gotland är inget undantag.

Andelen gotlänningar med bolån ökar för varje år.

Andelen gotlänningar med bolån ökar för varje år.

Foto: Robert Gahnfelt/arkiv

privatekonomi2016-11-24 20:29

I Öckerö och Vellinge kommuner har nästan varannan person, 46 procent, bolån. Det visar statistik för 2016 från Riksbanken som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat. På Gotland har 33 procent bolån.

– Hushållens skuldsättning ökar i de flesta kommuner, säger Dilan Ölcer, senior ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken, till Nyhetsbyrån Siren.

Dilan Ölcer är en av författarna till en ny rapport från Riksbanken där de svenska hushållens skuldsättning analyseras. Den visar bland annat att skuldsättningen fortsätter att öka i en snabbare takt än inkomsterna. Den genomsnittliga skuldkvoten för hushåll med bolån, det vill säga hushållets totala skuld dividerat med hushållets årliga disponibla inkomst, ligger nu på 343 procent.

– Medianskuldkvoten är högst i framförallt storstäderna eller kommuner nära storstäder. Det är ofta i de kommuner som 2010 hade de högsta skuldnivåerna, som hushållens skuldsättning ökat mest de senaste åren. Det är också i de regionerna som vi ser att bostadspriserna går upp. Det är nära kopplat till det, säger Dilan Ölcer.

På Gotland har medianskuldkvoten ökat med 29 procentenheter mellan år 2010 och 2016. I juli 2016 låg medianskuldkvoten på 269 procent på Gotland.

Antal personer med bolån har ökat med cirka 250 000 sedan 2010 och var i juli 2016 drygt tre miljoner. Kommunerna med lägst andel bolånetagare är Pajala, Arjeplog, Jokkmokk och Arvidsjaur i Norrbotten. Dessa kommuner har också en betydligt lägre skuldkvot än rikssnittet. I Pajala har knappt var femte person bolån och medianskuldkvoten för individer är 86 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!