Nu är det hög tid att säkra din skorsten från kajor som vill hitta en lämplig boplats.
Nils Ljung är kakelugnsmakare på Ljungs kakelugnsmakeri i Stånga. Företaget renoverar bland annat skorstenar och ganska ofta får man påringningar från folk som har problem med kajor som korkat igen skorstenarna med sina gigantiska bon.
– De hjälper oss och skaffar jobb till oss, skrattar Nils Ljung.
– De är väldigt bygginriktade kan man säga och det är nu de börjar. Det du inte räfsat upp i höst hamnar i din skorsten. De är ganska tidiga med att sätta bo. Redan i maj kan det vara ägg i bona.
Det är inte bara bona som ställer till det. För ett par veckor sedan rensade företaget ett insatsrör till en nyinstallerad kamin. I det nya röret hade fyra fåglar tagit sig ned och fastnat. Enligt Nils Ljung är problemet spritt ganska jämt över ön.
– Förr eldade man mer och i fler kanaler i sin skorsten. Kajorna gillar inte att gå ned i en sotig skorsten, men går gärna ned i en kanal bredvid, där kan det bli varmt och skönt.
Kajor tycker också om att bygga bon i ihåliga gamla träd. Men i brist på sådana har det blivit vanligare att de väljer till exempel skorstenar.
Bona byggs ofta flera meter ned i kanalen. Bygget börjar med att fågeln släpper ned pinnar som fastnar och hamnar på tvären. Det blir grunden. Sedan fylls det på med lite allt möjligt.
– De kan hålla på tills boet har blivit flera meter och de är nöjda med nivån. Det kan vara riktigt besvärligt att bli av med, säger Nils Ljung.
– Det blir en riktig bo-kaka av spott, lammull, fimpar, ja allt möjligt. Det går inte att slå ned boet. Det sviktar bara lite. Man måste börja plocka bort pinnarna som ligger underst. Sen kan man slå uppifrån.
Hur kan man freda sin skorsten från bobyggarna?
– Man får ha uppsikt på skorstenen och lägga på ett nät. Då ger de upp efter ett tag.