Brandfarlig fasad på nya A7-hus

På A7-området växer nya kvarter fram. Men flera hus byggs med brandfarlig cellplast och träpanel, något som kan ge ett snabbt brandförlopp.

Snabbeldad fasad. Ett av de nya husen på A7, som har en fasad som kan ge ett "snabbt brandförlopp".

Snabbeldad fasad. Ett av de nya husen på A7, som har en fasad som kan ge ett "snabbt brandförlopp".

Foto: Nils Stahle

PROBLEM2017-07-15 06:30

– Man kan säga att det brinner, säger brandingenjör Lars Brodin på Brandskyddsföreningen om brandsäkerheten för cellplastisolering.

Cellplasten är en billig och lättmonterad isolering, vilket har gjort den populär bland byggföretag.

Men den brinner också bra, är svårsläckt och bildar mycket rök när den antänds. Därför är det att bygga på precis rätt sätt när man bygger med cellplast, för att förhindra en snabb eldspridning.

– Man måste veta vad man håller på med, säger Lars Brodin.

På A7-områden i kvarteret Sergeanten byggs nu fyra lägenhetshus där man använder just cellplast som isoleringsmaterial. Tre av husen är dessutom klädda i träpanel, och mellan panelen och cellplastisoleringen finns ett mellanrum, en så kallad luftspalt.

Lars Brodin får se bilder av byggnaden, och han är kritisk till att bygga på det sätt som man gjort, även om det inte bryter mot lagen.

– Byggreglerna är ju materialneutrala. Huvudsaken är att man hinner ta sig ut ur byggnaden, säger han.

Trots att om det inte är ett lagbrott tycker Lars Brodin att det är olämpligt att bygga med träpanel över isoleringen, istället för att till exempel lägga puts på fasaden.

– En brännbar panel på en brännbar isolering med luftspalt mellan är inget vi vill rekommendera. Börjar det brinna i den här konstruktionen kommer det att få ett snabbt brandförlopp. Det känns inte som någon lämplig lösning ur brandsynpunkt, säger han.

Även om de boende tar sig ut ur byggnaden snabbt kan de materiella skadorna bli stora. De boende kan få problem även om det aldrig sker någon brand, menar Lars Brodin. Det kan nämligen bli svårt och dyrt att försäkra en byggnad som inte är brandsäker.

Husen, som Nybergs Entreprenad bygger, är koncepthus från moderbolaget NCC, och de tre husen med träpanel är utformade efter NCC-konceptet Duo.

– Hade det varit ett problem så hade vi inte fått bygga, säger Mats Regin, projektchef på Nybergs Entreprenad om brandsäkerheten i konstruktionen.

Han menar också att kontrollen på bygget är god.

– Vi har ett egenkontrollprogram som är ganska rigoröst, säger han.

Men något krav på oberoende kontroller finns inte. Den enda som kontrollerar bygget är byggaren själv. Just den bristande kontrollen utifrån är ett stort bekymmer enligt Lars Brodin.

– Mycket bygger på egenkontroll av byggaren. En byggnad kan färdigställas utan att det gjorts någon oberoende kontroll, säger Lars Brodin.

NCC har via presschefen Tove Stål meddelat att deras koncepthus är brandsäkra och testade.

Cellplast

Cellplast är även känt under produktnamnet frigolit.

Det är ett samlingsnamn för isoleringsmaterial i plast.

Byggmaterialet har varit omdiskuterat sedan det användes i fasaden på höghuset Grenfell Tower i London som drabbades av en eldsvåda där minst 80 människor miste livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!