Kostnaderna för inhyrd personal inom sjukvården har, trots försök att bromsa trenden, ökat stort under flera år. På Gotland kostade inhyrd hälso- och sjukvårdspersonal 74 miljoner kronor förra året.
– Det är ett väldigt stort bekymmer, säger Nina Ljung, HR-chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen Region Gotland.
– Jag tror att kostnaden kommer att öka även i år.
Nu har dock landstingen och regionen satt ned foten. I ett gemensamt projekt har man satt upp ett mål om att nå ett oberoende av inhyrd personal inom två år. På Gotland har förvaltningen tagit fram en egen handlingsplan för att nå målet.
– Det är oerhört viktigt att vi jobbar nationellt. Att vi ser vad andra gör och får tips och idéer från andra håll i landet, säger Nina Ljung.
På Gotland jobbar förvaltningen med tre punkter. Dels ser man över lönerna. I år fick regionen extra medel som har lett till att sjuksköterskors och barnmorskors löner kunnat justeras upp. Nu ser man över läkarna inom primärvårdens löner. Nina Ljung leder också en grupp med ett 30-tal sjuksköterskor och läkare. I gruppen diskuteras hur arbetsmiljön kan förbättras och hur personalen ska kunna bli mer delaktigt i beslut som rör sjukvården.
– Tredje punkten handlar om att det måste finnas en nationell enighet. Det är ett långsiktigt arbete och det kommer att ta tid. Men det gäller att vara trägen. Jag tror att vi kommer att se ett resultat nationellt 2018, avslutar Nina Ljung.