Kritik mot Räv-SM: "Folk är inte pålästa"

Helgen 10-11 februari arrangeras Räv-SM på Gotland. Men nu får tävlingen kritik i sociala medier och styrelsemedlemmar i Gotlands stövarklubb har fått arga telefonsamtal.

Foto: Rolf Jönsson

Protester mot huvudsponsor2017-02-01 06:00

I Räv-SM kommer de 11 bästa hundarna i Sverige att delta. Meningen med tävlingen är att utvärdera hundarnas avelvärde. Hundarna släpps en och en på elva olika platser på Gotland. De har fem timmar på sig att få upp ett spår och driva räven. Räven ska inte dödas.

LÄS MER: Snart är det dags för Räv-SM

Men arrangemanget har fått kritik i sociala medier. Kritikerna menar att räven lider i onödan och att det inte borde vara tillåten. Aftonbladet var först med att berätta om kritiken.

"Blir så jävla trött på jägarna", skriver någon. "De försvarar sig med att rävarna inte dödas", skriver en annan. Även organisationen Djurens rätt är kritiska till tävlingen. "Djurens Rätt anser att det är oacceptabelt att rävar jagas och stressas i en tävling som denna, där jakten blir till underhållning", skriver organisationen på sin blogg.

Kritiken i sociala medier har lett till att styrelsemedlemmar i Gotlands stövarklubb fått arga telefonsamtal. Ordföranden Tore Timgrens namn och telefonnummer har delats.

Men han tar kritiken med ro.

– Folk är inte pålästa vad det handlar om. De tror att det är elva hundar som ska jaga på en räv. Men det här är ingen jakt där någon räv ska avlivas.

Om räven känner sig pressad tar han sin tillflykt till sitt gryt och då avslutar man. Meningen är att hunden ska hålla sig på avstånd och att det ska gå lugnt till. Det ger högre poäng, säger han.

Att det jagas räv på Gotland har sedan gammalt med lammnäringen att göra, enligt Tore Timgren. Räven tar lammungar och man har velat begränsa förlusterna.

Mycket av kritiken i samband med Räv-SM riktas mot huvudsponsorn för Svenska Stövarklubben, Agria. Folk har uppmanats att bojkotta Agria eller byta försäkringsbolag om man redan är kund.

– Jag har både hundar och katter försäkrade hos Agria, det var verkligen inte det här jag ville att mina pengar skulle gå till, säger Sarah Siverman, en av de som blivit upprörda, till Aftonbladet.

Pernilla Melander, pressansvarig på Agria djurförsäkringar har förstått att reaktionerna delvis har varit starka.

– Vi har förstått att det kan upplevas stötande eftersom folk har tyckt till. Men då främst ur perspektivet att de tror att det ska vara som brittisk jakt.

Vid den omdiskuterade brittiska jakten, som inte längre är tillåten i Storbritannien, är det många hundar som jagar en räv och räven dödas.

– Det här är inte jakt. Det är ett prov som är viktigt för att kunna bedriva ett bra viltvårdsarbete i Sverige. Det är till exempel viktigt om rävstammen drabbas av smitta att vi har bra hundar som kan hjälpa till, säger hon.

Agria ska ändå utvärdera sitt sponsorskap om ett år och se om tävlignen kan genomföras på ett mer modernt sätt.

I sociala medier har man uppmanat till bojkott av er och att kunder som har försäkringar hos Agria ska avsluta dem. Har ni förlorat kunder på det här?

– Det har jag ingen insyn i alls, säger Pernilla Melander.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om