Under våren 2018 fick patienter inom psykiatrin i hela landet svara på frågor i en patientenkät om hur de upplevt vården. Inom flera områden som exempelvis när det gäller emotionellt stöd, delaktighet, respekt och tillgänglighet ger de gotländska patienterna vården inom den öppna vuxenpsykiatrin på Gotland lägst poäng i hela landet. Även när det gäller helhetsintryck samt information och kunskap inom den öppna vuxenpsykiatrin får Gotland bland de sämsta resultaten i landet.
Inom den öppna vuxenpsykiatrin har patienterna på Gotland svarat att de till stor del är delaktiga i beslut om sin behandling men inte i den utsträckning de önskar. Enligt Marie Härlin, verksamhetsområdeschef för psykiatrin på Gotland, står vuxenpsykiatrin inför en rad utmaningar.
– Högst på att göra-listan står och pågår en rad olika rekryteringsinsatser för att behålla och rekrytera medarbetare till psykiatrin. Vi vet att minskat beroende av inhyrd personal innebär en bättre kontinuitet för patienterna, ökad tillgänglighet och därmed ökad trygghet, säger hon.
När det däremot gäller patienternas upplevelser av vården inom Barn- och ungdomspsykiatrin ligger Gotland bland de landsting och regioner som får högst resultat i landet.
Totalt har 144 av de 295 patienter inom den öppna vuxenpsykiatrin som fått enkäten svarat, vilket ger en svarsfrekvens på 48,8 procent.
På grund av för lågt deltagande redovisas inte svaren från slutenvården inom vuxenpsykiatrin på Gotland.