– Det är väldigt positivt att vi har jobbat fram en struktur för ökad tillgänglighet till vården, säger Maria ten Siethoff, enhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin på Gotland.
Gotlands län tar varje år emot 512 besök för varje heltidsarbetande person inom personalen, enligt en rapport som tagits fram av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Uppdrag psykisk hälsa. Rapporten delger data från hela landet, uppdelat på regioner, under 2018. 512 besök är en hög siffra jämfört med resten av landet. Endast två andra län tar sig över 400 besök per heltidsarbetande, Södermanland och Dalarna.
Att ha ett högt besöksantal innebär att fler får hjälp och att mindre tid läggs på administrativt arbete för behandlarna, enligt Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKL, som anser att Gotland är ett föredöme.
– Gotland ligger väldigt bra till, de har jobbat systematiskt för att avlasta för behandlarna och jobbar med nya arbetssätt och ett nära samarbete med socialtjänsten och elevhälsan.
Bland annat har barn- och ungdomspsykiatrin i samarbete med socialtjänsten startat ett projekt. En första linjen-mottagning, dit barn och unga med mindre allvarlig psykisk ohälsa kan vända sig. Projektet startade i mars och kommer att fortgå under tre års tid.
– Då kan vi hjälpa fler snabbare och samtidigt faller ingen mellan stolarna. Ofta är det en blandning mellan hemmiljö och sociala besvär som är problemen, vi fångar då upp rätt sak på rätt plats, säger Maria ten Siethoff.
Barn- och ungdomspsykiatrin får då mer tid att arbeta med de fall som kräver specialistkunskap, såsom utredningar.
Men med många besök per person så tillkommer naturligtvis frågan om det innebär en krävande arbetssituation för personalen.
– Självklart tycker vissa att det ibland är stressigt eller för mycket, då försöker vi avlasta. Vi har låg sjukskrivningsgrad jämfört med andra län, då vi jobbar mycket med att stötta varandra och att ingen ska känna sig ensam i jobbet.
Maria ten Siethoff påpekar att en stor anledning till besöksantalen är att arbetsgruppen under lång tid arbetat fram en stabil grund på arbetsplatsen, genom att personal länge jobbat tillsammans med tydlig arbetsfördelning.
Men än är det långt ifrån alla som får hjälp direkt.
– Det finns hela tiden mer behov, det tar aldrig slut. Men det är jättekul att fler får hjälp, säger Maria ten Siethoff.