Gotlänningar uppger att de upplever trygghet och tillit. De har också ungefär samma upplevelse av sitt hälsotillstånd som svenskar i stort. Ändå visar statistik i rapporten att en högre andel gotlänningar lider av någon form av psykiatrisk diagnos.
– Det är spännande uppgifter som kommit fram, säger Anna Derwinger Hallberg, verksamhetsledare för samverkan inom regionen.
– Många säger att de upplever att de mår bra men statistik visar något annat. Varför det är så vet vi inte. Det skulle vi behöva forska vidare i.
Ännu en punkt som sticker ut i rapporten är att fler barn på Gotland lever med en vuxen som har psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Också anmälningarna till socialtjänsten har ökat de senaste åren, särskilt bland de yngre barnen, 140 procent för flickor och 76 procent bland pojkar. Fler barn är också placerade i familjehem eller på institution. Idag rör det sig om cirka 100 barn och unga.
– När det gäller kriminalitet bland unga tjejer och utsatthet för våld är det oroande data och siffror som vi inte helt kände till säger Maria Bency, chef för elevhälsan.
– Vi har fångat upp mycket fakta som kommer att hjälpa oss att fortsätta och satsa på rätt saker. Vi har lärt oss massa i och med det här arbetet.
I rapporten framkommer det också att Gotland har en tuffare utgångspunkt. Här bor fler äldre och förekomsten av sjukdomar ökar med stigande ålder. Dessutom är utbildningsnivån lägre jämfört med landet i stort och låg utbildning har en tydlig koppling till psykisk ohälsa. Idag saknar en femtedel av eleverna kompletta betyg efter grundskolan och lika många fullföljer inte gymnasiestudierna.
– Att barnen ska klara skolan är en av de mest centrala målsättningarna som vi satt upp i och med det här arbetet, säger Stefaan De Maecker, MP, regionråd.
Bland de äldre syns ingen större skillnad jämfört med andra delar av Sverige. Här är dock förekomsten av demenssjukdom högre. Och så många som 50 procent upplever att de lider av ensamhet.
Arbetet med rapporten påbörjades i början av året. Sammanlagt sex nämnder har samarbetat med kartläggningen. Syftet är att ge en bild av den psykiska hälsan på Gotland och hitta svagheter och förbättringsområden. Under hösten ska rapporten med en handlingsplan lämnas till Sveriges kommuner och landsting, SKL, och därmed utgår ekonomiskt stöd inom området psykisk hälsa.