Patienter bältades längre än lagen tillåter

I juni månad genomfördes en Opcat-inspektion av psykiatriska klinikens heldygnsvård i Visby. En inspektion som visade på flera brister i klinikens rutiner.

Flera rutiner ifrågasätts efter en inspektion av psykiatrin i Visby. Bland annat rutinerna för bältning.

Flera rutiner ifrågasätts efter en inspektion av psykiatrin i Visby. Bland annat rutinerna för bältning.

Foto: Dennis Pettersson

PSYKVÅRDEN2018-11-02 06:30

Flera rutiner ifrågasätts av JO. Bland annat har JO ställt sig frågande till hur användningen av fastspänning eller bältning gått till på avdelningen. I de lokala rutinerna för tillämpning av lagen om psykiatrisk tvångsvård står det att om det finns omedelbar fara för att en patient allvarligt ska skada sig själv eller andra kan patienten kortvarigt spännas fast. Med kortvarigt menas i det lokala dokumentet fastspänning i upp till fyra timmar med kortare avbrott för till exempel toalettbesök. Detta menar JO tyder på att fastspänning används i större utsträckning än vad lagen medger och att Region Gotland behöver vidta åtgärder för att säkerställa att fastspänning endast vidtas i enlighet med lagen, vilket anges som så kort tid som det är möjligt.

JO har även synpunkter när det gäller kroppsvisitationer. Under inspektionen uppgav personal på psyket i Visby att samtliga patienter visiteras när de kommer till kliniken, vilket JO menar är att jämställa med en allmän inpasseringskontroll. Vilket endast är tillåtet vid en sjukvårdsinrättning eller avdelning för sluten psykiatrisk tvångsvård där man har förhöjd säkerhetsklassificering. Något man inte har vid kliniken i Visby. Utan visitation ska endast genomföras efter bedömning i varje enskilt fall. JO uppmanar därför kliniken att tydliggöra detta för personalen och samtidigt även se över hur man tillämpar lagen om vilka av patienternas egendomar som bör omhändertas vid en sådan visitation.

Helagotland.se har sökt ansvariga chefer för kommentarer.

Konvention mot tortyr

Opcat står för ”Optional Protocol to the Convention Against Torture” och är det fakultiva protokollet till FN:s konvention mot tortyr som Sverige anslöt sig till 2005. Inspektionen är en del av JO:s verksamhet för att förebygga tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning av frihetsberövade personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!