Varje dag drunknar deseperata flyktingar på sin farliga väg över Medelhavet i sina försök att nå Europa.
För två år sedan skickade Kustbevakningen sin KBV 001 "Poseidon" till Medelhavet för att hjälpa till i den stora EU-insatsen Frontex. Claes Jakobsson var befälhavare då, i två perioder.
Nu planerar Kustbevakningen för en ny stor insats, men den här gången med gotlandsbekanta KBV 002 "Triton".
– Allt tyder på det. Det är så vi planerar, även om allt inte är riktigt hundra klart ännu, säger Claes Jakobsson som är befälhavare ombord på "Triton".
– Men om det skickas en båt så blir det "Triton", så mycket är klart. Det blir ungefär samma placering som förra gången, i området söder om Italien, mot Malta och Libyen.
Kustbevakningens överbefälhavare Anders Kjaersgaard kommenterade de ökade behovet av assistans i området tidigare i år:
– Frontex har efterfrågat både flygplan och större fartyg till havsområdet söder om Italien och vi har de resurser och den kompetens som krävs för att både rädda liv och motverka människosmuggling.
""Triton" och "Poseidon", och även "Amfitrite" är samma typ av fartyg, så kallade kombinationsfartyg. Det innebär att de förutom nödbogsering även kan ta hand om oljeutsläpp och släcka bränder till sjöss.
Insatsen är tänkt att, precis som förra gången med "Poseidon", att vara i tre månader. Från den första juni till den sista augusti. Men då tillkommer resan ned och tillbaka.
– Troligtvis blir det 25-26 personer i besättningen. Vi måste klara av att vara bemannade dygnet runt. Det blir folk från "Tritons" vanliga besättning, och så förstärker vi med annan personal från andra båtar. Vi kommer även ha sjukvårdare ombord, säger Claes Jakobsson.
– Det är en speciell arbetssituation, och det är inte säkert att alla kan vara med, därför är det också ett visst mått av frivillighet i detta. Man får söka för att vara med.
En speciell arbetssituation även sett till vad ni får vara med om?
– Ja. Vi möter många människor som är i svåra situationer, de kommer i små fiskebåtar eller gummibåtar.
Kustbevakningen har två mindre båtar på plats i Medelhavet just nu, de rör sig i vattnen omkring Lesbos nära Grekland och Turkiet. Häromdagen räddade de 56 migranter i sundet mellan länderna. Totalt har Kustbevakningen hjälpt till att rädda omkring 5300 personer sedan insatserna inleddes 2015.