Det började se illa ut i Lummelundaån redan i början av sommaren när Frank Gustavsson var där. Öringen hade då svårt att ta sig från den översta delen av ån. Då började Frank och hans vänner flytta fisken från den övre delen.
– Sedan hade vi en mindre aktion med en grupp på tio personer som hjälpte till, även fastlänningar som hjälpte till under semestern, berättar han.
Öringen beger sig upp för Lummelundaån varje höst för att leka, och de större fiskarna återvänder till havet direkt efter leken. Ynglen däremot stannar kvar i ån för att växa sig stora och gör sin debut i Östersjön till följande höst. Det är dessa ettåriga yngel som Frank Gustavsson och hans medhjälpare fraktat ut i Östersjön.
– De ettåringa ynglen är mellan tre och tio centimeter långa, berättar han.
Vanligtvis stannar öringen i ett till två år och växer sig stor, men på grund av det akuta läget i ån kunde inte ynglen stanna kvar i det lilla vatten som fanns.
Sammanlagt uppskattar Frank Gustavsson att han och alla de som hjälpt honom har flyttat drygt 500-600 yngel under sommaren. Yngel som troligtvis hade dött annars på grund av det syrefattiga och grunda vattnet i ån. Det hade också varit svårt för ynglen att ta sig ut i havet nu när hösten närmar sig, eftersom det inte finns någon vattenväg som leder dit i dagsläget, trots rejäla regnskurar. Lika illa var det när Frank Gustavsson fraktade öringen till havet tidigare i sommar.
– Vägen ner till havet var helt låst, fiskarna kunde inte ta sig dit på egen hand, berättar han.
Trots hjälteinsatsen från eldsjälarna så var det oundvikligt att torkan ändå lyckades skörda offer.
–Många fiskar hade dött redan i ån, och man märkte att var sista rycket för många fiskar, men som sen piggnade till ute i havet, berättar han och fortsätter:
– Man vill ju gärna lämna vidare något till nästa generation också, och det är viktigt med ett bra fiskbestånd i Östersjön, säger han.
Enligt honom har vattensituationen i Lummelunda varit väldigt illa. Många av öringarnas grusbelagda lekbäddar är helt torra.
– Jag har nog aldrig sett Lummelunda så torrlagt, säger han.
Orsaken till de låga vattennivåerna är förutom den torra sommaren, de intensiva utdikningarna på Gotland. Något som går att läsa på de många informationsskyltarna utmed naturstigen vid Lummelundaån.