Källa: Deltidsstationer kan bli brandvärn

Inom kort presenteras förslaget på en omorganisation av räddningstjänsten. Enligt uppgift överväger man att omvandla merparten av öns deltidsstationer till brandvärn.

Omorganisation. Räddningstjänsten har haft bemanningsproblem under många år.

Omorganisation. Räddningstjänsten har haft bemanningsproblem under många år.

Foto: Tommy Söderlund

RÄDDNINGSTJÄNST (GT)2016-08-10 06:00

Räddningstjänsten på Gotland har länge dragits med bemannings- och rekryteringsproblem. Under våren fick man i uppdrag av tekniska nämnden att ännu en gång se över organisationen.

Arbetsgruppen är nu färdig, och deras förslag ska härnäst vidare till förvaltningsledningen och politikerna. Varken facket, Brandmännens riksförbund, eller räddningschefen Dick Svennefelt vill kommentera innehållet innan det blir offentligt.

Men enligt en insatt källa har några av förslagen redan presenterats internt. Bland annat ska det finnas planer på att göra om samtliga deltidsstationer, förutom Hemse och Slite, till brandvärn.

I samband med detta ska ett nytt system med ansvarig försteperson införas på Gotlands räddningsvärn, hävdar källan.

Stationerna som skulle beröras om förslaget går igenom är: Burgsvik, Fårösund, Klintehamn och Kräklingbo. Samtliga har i dag ett befäl och två brandmän i beredskap.

I klarspråk kan detta innebära färre brandmän på landsbygden, med längre uttryckningstider som möjlig effekt.

Förra veckan kunde GT avslöja att rökdykningen vid räddningsinsatsen i När fördröjdes med 15 minuter, eftersom insatsstyrkan på plats var för liten.

– 15 minuter är ingenting mot vad vi kan vänta oss om de här förslagen går igenom. Det här är en oroväckande utveckling som främst slår mot landet, säger den ­anonyma källan till GT.

Det nya organisations­förslaget kommer att presenteras offentligt inom den närmaste månaden.

Räddningsvärn

Ett räddningsvärn är en frivillig brandstyrka som ska fungera som förstärkning till heltidsstyrkor och räddningspersonal i beredskap (deltidsbrandmän).

Värnpersonal har till skillnad från brandmän och deltidsbrandmän ingen schemalagd beredskap. Med andra ord har man som värnpersonal ingen plikt att inställa sig vid ett larm.

Källa: gotland.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om