Räddningstjänsten fick jobba hårt under söndagen. När de till slut summerade läget vid midnatt kunde de konstatera att de genomfört nio insatser som var kopplade till stormen. Brandmästaren Henrik Johansson säger att det är ett okej facit.
– Det är rätt så lindrigt med tanke på att det var en kraftig storm ändå, säger Henrik Johansson.
Under söndagen var det bland annat larm gällande flaggstänger, takplåtar, skyltar och träd som räddningstjänsten fick rycka ut på.
– Vi får hela tiden bedöma hur stor risken är för omgivningen. Om det är i tätbebyggelse, ute på landet eller i innerstan. Utifrån läget får vi spärra av så att ingen kan gå i närheten, ta bort saken som lossnat eller skruva fast den, säger Henrik Johansson.
LÄS MER: Se när färjorna kämpar sig fram i stormen
Räddningstjänsten fick under söndagen bland annat rycka ut till en ladugård i Väskinde.
– Där var det ett helt ladugårdstak som blåste av. Ena sidan vek sig över nocken och hängda på andra sidan. Då försökte vi förankra med spännband, så att skadan inte blev ännu större, säger Henrik Johansson.
Hur ser arbetet ut för er i samband med sådana här väderförhållanden?
– Vi förbereder oss alltid och tar ut jättemycket spik och skruv samt extra spännband. Vi rycker ut när det är fara för annan. I bland måste vi prioritera och ytterst är ansvaret fastighetsägarens. Då får vi be denne att se till att ingen kan komma nära fastigheten, säger han.
LÄS MER: Stormbyar fällde träd och orsakade strömavbrott
Han passar även på att ge gotlänningarna beröm.
– Vi är ju rätt vana att det blåser på Gotland. Jag tycker gotlänningarna är bra förberedda, har rejäla tak och underhåller dem ganska bra, säger han.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.