De senaste 25 åren har räddningstjänsten haft en gemensam övningsplats vid Visby Airports flygfält. Nu har man börjat titta på platser närmare brandstationen och fastnat för det område som i dag hyser Korpens fotbollsplaner, strax söder om brandstationen.
– Vi måste tänka på brandmännens arbetsmiljö. När man arbetar i kraftig rök blir kläder och annat kontaminerat av små partiklar. I dag finns det till exempel inte duschar i anslutning till övningsfältet. Vi ville hitta ett område närmare stationen, säger Henrik Johansson, brandmästare och projektledare för det nya övningsfältet.
Miljöaspekten har också varit viktig. Om räddningstjänsten får bygglov vill man bygga en anläggning som kan ta tillvara på giftigt släckvatten. Tidigare har brandskum orsakat förhöjda halter av PFAS i brunnar i närheten av flygplatsen.
– Vi har inget eget övningsfält som tar hänsyn till miljön. Vi vill ligga i framkant och arbeta så miljömässigt som möjligt.
Planen går ut att bygga ett betonghus i två plan, samt stålcontainers i tre plan för att kunna öva brand i byggnad. Under konstruktionen ska en miljöplatta med svag lutning byggas i betong. Släckvattnet fångas upp i en ränna och hamnar i en pumpgrop för att samlas upp i en tank.
– Det finns en metod och modell för den här typen av miljötänk på räddningsskolan i Revinge i Skåne, berättar Henrik Johansson.
– Tanken är att vi ska kunna bygga ut i framtiden och själva kunna ta hand om släckvattnet. Det görs i tankar med olika bakteriekulturer som gillar att käka upp föroreningar. När vattnet är renat pumpas det ut till en mindre energiskog som tar upp kadmium. Efter några år kan energiskogen eldas upp.
Men planerna stannar inte vid detta. Henrik Johansson vill i framtiden även kunna ta hand om släckvatten inte bara från övningar utan också från uppdrag i skarpa lägen.
– Det är möjligt att vi skulle kunna samla upp släckvatten på andra ställen och ta med oss och rena på övningsfältet. Vad jag vet är det ingen annan räddningstjänst som gör det i dag. Men här på Gotland känns det viktigt att ligga i framkant i och med att vårt grundvatten är så extremt känsligt.
Projektet beräknas kosta 2,8 miljoner kronor.
– Vi kommer att söka EU-medel. Som jag ser det kommer det att kosta en del att bygga anläggningen, men när den väl står där behöver det inte vara så kostsamt, avslutar Henrik Johansson.