Antalet äldre människor i behov av vård och omsorg kommer att öka markant under en snar framtid – samtidigt är skattetrycket redan högt på Gotland.
Denna kombination har fått PRO Gotland att presentera ett radikalt förslag: Dra ner på servicen i ett antal av orterna ute på ön, men prioritera och stärk upp två, max tre.
– Hemse känns givet som fullserviceort på södra Gotland, men det är inte lika självklart att Slite är det på norr. Det kommer att bli stora diskussioner om det här, men det viktiga är att Region Gotland vågar ta ställning. Som det är nu naggas samtliga orter ute på ön i kanten och servicen blir sämre och sämre. Så kan det inte fortsätta, säger Tommy Johansson, vice ordförande i PRO Gotland.
Med fullserviceort menar man en plats där i princip all service, förutom sjukhus, ska erbjudas.
– Om inte Gotland ska tvingas höja skatten ytterligare, vilket vi anser är en dålig idé, så är det här en nödvändighet. Servicen måste effektiviseras, kostnader måste kapas, kvaliteten måste öka, och då måste vi koncentrera oss till färre orter. Även om det kan bli smärtsamt för många, säger Tommy Johansson.
Smärtsamt? Hur då?
– Ja, det kommer att innebära att många orter får dra ner på viss service. Ett exempel är ju när vårdcentralen i Roma lades ner, det var smärtsamt för dem. Vi är medvetna om att förslaget kan mötas av starka reaktioner, men anser ändå att det är en förutsättning för att vi ska kunna hantera den situation som vi står inför, säger han.
Från fullserviceorten ska all verksamhet utgå, står det i förslaget. Exempelvis ska hemtjänsten för södra Gotland utgå och vara stationerad i Hemse. Chefer och biståndsarbetare ska ha Hemse som arbetsplats, och de som utför arbetet ute hos brukarna ska utgå från orten.
– Alla ska sitta där, även cheferna, säger Tommy Johansson.
Förslaget innebär att många på landet kan få en längre sträcka att åka för att besöka sin läkare eller sköterska om det exempelvis bara finns en vårdcentral på norra och en på södra Gotland (förutom Visby), men PRO Gotland menar att man inte ska fokusera allt för mycket på avståndet.
– Vi måste sluta räkna avstånd i kilometer och i stället mäta avstånd i tid, säger Tommy Johansson.
Som en konsekvens av detta önskar man även se över kollektivtrafiken och färdtjänsten.
Ytterligare ett förslag i skrivelsen till Region Gotland är en "äldreväxel". Här vill PRO att regionen undersöker hur det kan bli möjligt att via ett enda telefonsamtal, med en människa, beställa tid på vårdcentralen och boka transport både dit och hem.
– Det bör i alla fall utredas om det är möjligt, säger Tommy Johansson.