"Går inte att göra alla nöjda"

De senaste dagarna har P4 Gotland varit en het potatis i sociala medier. Flera lyssnare klagar på musikutbudet, men sett till radions siffror har publiken på ön snarare ökat.

Insändare i Gotlands tidningar den 12 februari 2019.

Insändare i Gotlands tidningar den 12 februari 2019.

Foto: Emelie Stenqvist

RADIOSNACK2019-02-13 18:30

I början av veckan uttryckte två insändarskribenter i Gotlands tidningar ett missnöje med musiken som spelas i P4 Gotland. De skrev bland annat att kanalen numera erbjuder för lite gotländskt och för mycket "modern ungdomsmusik". Tydligen var de inte ensamma om åsikterna och efter publiceringen vaknade en mängd gotlänningar till liv på sociala medier:

"Det är bara skit till musik vi har slutat lyssna för flera år sen, det bästa man kan göra är att ladda ner musik då får man det man vill höra och ingen dynga."

"Varför lades Maris Cafe ner? Saknar. Spela mer äldre gotländsk musik"

Just saknaden efter programmet Maris café, som lades ner 2017, var det flera som lyfte fram. Men P4 Gotlands siffror visar snarare på motsatsen. Sedan programmet slutade att sändas har andelen lyssnare ökat med tre procentenheter under sändningstiden.

– Vi ville göra något mer öppet och mer live. Det vi gör är framför allt för lyssnarnas skull. De vill höra kortare format och kunna bli uppdaterade snabbt. Vi märker att fler tycker om det vi gör nu, säger Lasse Eskelind, programutvecklingschef på P4 Gotland.

Det var inte heller bara ris som delades ut i kommentarerna, utan även flera rosor:

"Jag tycker att P4 Gotland kör fantastiskt bra musik och är vakna och alerta. Bra radio helt enkelt."

Totalt sett har andelen lyssnare på ön ökat med 2,1 procentenheter under de senaste två åren och i nuläget är det 42,7 procent av gotlänningarna som lyssnar på kanalen någon gång dagligen.

– Vi går emot strömmen, för generellt så minskar radiolyssnandet men vi har ändå hållit en stabil nivå. Vi har gjort en stor förändring sedan 2014 och vi har försökt hitta nya lyssnare. Det har vi också lyckats med.

Framför allt har de nått ut till de yngre målgrupperna och exempelvis har andelen lyssnare mellan 20 och 34 år ökat med 5,5 procentenheter sedan 2017. Dock har lyssnarna över 50 år istället minskat.

En utmaning som Lasse Eskelind ser för P4 Gotland är att förändras i takt med publiken.

– Fick vi välja skulle vi vara tillbaka på 70-talet när 90 procent lyssnade på radio. Utvecklingen går så fort nu och vi hinner inte ifatt lyssnarna. De förändras snabbt, säger han.

När det kommer till veckans diskussion så tycker Lasse Eskelind att den visar att radion engagerar.

– Det känns som att vi träffar rätt och att folk bryr sig. Sedan är musik så privat och personligt och det går inte att göra alla nöjda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!