Under flera år har norra kyrkogården haft ovälkomna besökare.
– Innan vi visste att det var rådjur trodde vi att det var vandalisering. För anhöriga upplevs det som gravskändning när djuren äter upp blommor och förstör, och det är allvarligt, säger Mats Ahlqvist, chef för Kyrkogårdsförvaltningen.
Länsstyrelsen har gett tillstånd för skyddsjakt av rådjuren till och med den 15 augusti i år. Det motiveras av att problemen är frekventa och förstörelsen upplevs som gravskändning.
Man hänvisar även till att rådjuren finns i en sådan mängd att de inte skyddas av EU:s naturvårdsdirektiv. Dessutom har stammen ökat kraftigt på Gotland under senare år.
I länsstyrelsens beslut vägs in att förvaltningen prövat olika sätt att hindra djurens framfart.
– Vi har försökt med allt möjligt, som blodmjöl och tjärpinnar, för att avskräcka dem från att äta här. Men inget har fungerat. I år kom de när vi satte ut penséerna, någon vecka innan påsk. Det är en sak om de tar planteringen, men när de äter begravningskransar blir anhöriga ledsna.
I nuläget är det fyra rådjur som tar sig in på kyrkogården dagligen.
– De är här så gott som varje morgon när personalen kommer vid 05.30. De här djuren har tyvärr blivit vana vid folk, de är inte rädda av sig, säger han.
Skyddsjakten ska utföras av regionens jägare och i första hand ska bockar fällas, i andra hand kid. Modersdjur får endast fällas om man är säker på att kiden redan är fällda.
Jakten är inget besökarna kommer märka av, enligt Mats Ahlqvist.
– Det känns förstås tråkigt att det måste bli skyddsjakt, men när rådjuren förstör så mycket att besökare upplever det som gravskändning är det allvarligt.