Sedan 2003 har LRF konsult årligen presenterat statistik rörande utvecklingen av åkermarkspriset i landet. Statistiken grundar sig på den åkermark som LRF konsult förmedlat på den öppna marknaden det föregående året. Den redovisas utifrån fem bördighetsklasser där region 1 har den bördigaste åkermarken och region 5 den minst bördiga.
Rapporten för 2018 visar att priset för den allra bördigaste åkermarken i region 1, Skåne och Östergötland, sjönk med sju procent, medan priset i region 5 i norra Sverige steg med 16 procent.
På Gotland, som klassas som både region 3 och 4, ska priset på den bättre åkermarken ha sjunkit med åtta procent och stigit med tio procent på den sämre.
– Gotland är så litet och försäljningen av åkermark får inte så stort genomslag här, förklarar Mattias Hederstedt, kontorschef på LRF Konsult på Gotland.
Förra året förmedlade företaget närmare 160 hektar åkermark på Gotland till ett medelpris på cirka 75 000 kronor. För den sämre, region 4, började priset på 50 000 kronor per hektar och för den bättre, region 3, fick man betala mellan 80 000 och 100 000 kronor.
– Det är ett pris som har legat tämligen stabilt i dessa intervaller under de senaste åren med marginella avvikelser.
Ser ni alltså inte alls en nedgång i pris på den bördigaste åkermarken förra året?
– Priset har möjligen sjunkit något. Den bördigare åkermarken kostar mer och det handlar alltid om du kan räkna hem en investering, vad du kan få för avkastning för att finansiera köpet. Vi har haft ett år som var väldigt blött och sen ett som var torrt. Ett extremt år kanske inte påverkar priset, men nu har vi haft två och det tror jag har påverkat Gotland överlag.
Bör man vara orolig?
– Nej, inte i det långa loppet. I bland blir det sättningar. Det är samma sak inom fastighetsmarknaden. Priset går upp, upp, upp och så plötsligt ned, men över tid stiger priset.
LRF Konsults rapport visar att riksgenomsnittet för priset på åkermark sjönk med fyra procent till genomsnittspriset 134 000 kronor per hektar förra året och det ser Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult som sunt. I ett pressmeddelande kommenterar han rapporten:
– År 2016 nådde priset för den bästa åkermarken ännu en gång toppnivåer. Att vi nu ser en avmattning tolkar jag som att marknaden stabiliserar sig. Vår bedömning är att prisbilden för åkermark i Sverige kommer att vara fortsatt stabil, men med stora variationer.