Under de fem senaste åren har antalet råttbekämpningsuppdrag som Länsförsäkringar fått ökat med 138 procent. Peter Wallén på Länsförsäkringar Gotland tror att det i första hand finns två orsaker till ökningen.
Under 2015 förbjöds kontaktgiftet Racumin puder som nu ersatts med mindre effektiva preparat.
– Problemen har ökat lite kraftigare de tre senaste åren, säger Peter Wallén.
Pudret fungerade så att det lades ut där råttorna vistades och fastnade sedan i pälsen.
– De fick i sig det när de tvättade sig för råttor är ändå ett renligt djur i sin smutsiga miljö, säger han.
Den andra anledningen till ökningen tror han kan vara det milda klimatet.
– Det har varit mildare vintrar, det i kombination med att preparats försvinnande tror jag har gjort att antalet råttor ökat, säger han.
Ett annat problem i bekämpningen är, enligt Peter Wallén, att råttorna är smarta och undviker både fällor och gift på ett mer effektivt sätt än möss.
– Jag befarar att råttproblemet kommer att eskalera. Försvinnandet av kontaktgiftet är nästan ett samhällsproblem, säger han.
Även Anticimex i Visby har märkt att problemen med råttor ökat.
– Statistiken talar sitt tydliga språk och vi känner ju själva att råttstammen ökar, säger Tommy Bodén på Anticimex i Visby.
Något som P4 Gotland var först med att rapportera om.
– Mycket beror på dig och mig och alla andra, hur vi behandlar sopor, våra hus och på kommunens sophantering. Där människor finns där finns det också råttor, säger Tommy Bodén.
Ett problem med vissa av gifter som tidigare användes, är att råttorna kan bli resistenta.
– Om vi backar fem till tio år så delade vi ut gift men om man lägger ut gift felaktigt kan råttorna bli resistenta precis som vi kan bli mot antibiotika, säger Tommy Bodén.
Nu ligger tyngden i Anticimex verksamhet på att göra inspektioner för att se varför problemen uppstått.
– Det kan vara så att man fått in råttor för att man har en kompost eller för att det är håligheter i fastigheten, säger Tommy Bodén.
Tendensen just nu är att råttorna ökar samtidigt som antalet möss minskar.
– Råttor och möss är motparter till varandra, möss är byten för råttor och de konkurrerar om samma saker, säger Tommy Bodén.
Om man fått in råttor i huset rekommenderar han i första hand att man använder en helt vanlig slagfälla.
– Då dör råttan på en gång och kan inte gå och lägga sig och dö någonstans. På så sätt slipper man dålig lukt, säger han.
När hösten och kylan kommer letar sig råttorna gärna in i husen för att få värme. För att slippa råttorna finns det flera enkla åtgärder man själv kan göra.
– Man måste täta sin fastighet, stänga fönster, kontrollera ventilationsgaller, och klippa gräs och buskar runt fasaden. Om det är högt gräs så trivs råttorna, säger Tommy Bodén.