Larm: Råttorna ökar med nedskräpningen

I fjol ökade antalet saneringar av råttor med 78 procent på Gotland, en följd av ökad nedskräpning menar Anticimex och Håll Sverige Rent. Regionen delar den bilden.

Foto: TT/Malin Stenström Montage

Råttinvasion2017-05-31 09:00

År 2016 genomförde Anticimex 553 råttsaneringar på Gotland, vilket är en ökning med hela 78 procent jämfört med 2015.

I en debattartikel påtalar Anticimex Visbys Linn Granström och Håll Sverige Rents VD Johanna Ragnartz att råttor orsakar allvarliga skador på hus och egendom och kan dessutom bära på bakterier och virus som gör oss sjuka.

I artikeln uppmanas Region Gotland att vidta ytterligare åtgärder för att förebygga nedskräpningen.

– Vi vet att skräp föder skräp: Om det redan är skräpigt eller om vi ser andra skräpa ner är det större risk att vi själva också gör det. Ett enda råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya råttor per år. Att minska tillgången av mat är den enskilt viktigaste åtgärden för att minska antalet råttor, skriver Linn Granström och Johanna Ragnartz i artikeln.

Granström och Ragnartz tar upp tre aspekter på hur Region Gotland kan förebygga nedskräpningen och på så sätt även minska spridningen av råttor.

Använd bra soptunnor och töm dem i tid.

Soptunnor med lock som går att stänga sätter effektivt stopp för råttor. Töm tunnorna innan de blir överfulla.

Samordna inom regionen.

Låt miljö- och hälsovårdsnämnden, parkförvaltningen och stadsarkitekterna ta fram en sammanhållen strategi mot både nedskräpning och skadedjursbekämpning.

Gör det lätt att göra rätt.

Arbeta förebyggande genom skräpplockarkampanjer och genom att sprida kunskap till invånarna om hur man slänger sitt skräp rätt och därmed undviker att mata råttor av misstag.

Anders Juhlin är enhetschef vid teknikförvaltningen med ansvar för gator i Visby och Vibble, samt parkmark i innerstan.

– Nedskräpningen har blivit ett tilltagande problem de senaste två åren. Det beror främst på att folk kastar sina hushållssopor i våra papperskorgar och då fylls de på nolltid. Det känns som att det har blivit en attityd bland allmänheten att det är okej att göra på det här sättet och sedan bara skylla på regionen. Det måste bli en allmän skärpning och vi måste bli tydligare med att informera om det, säger Anders Juhlin.

Att öka antalet papperskorgar är inte lösningen, enligt Juhlin.

– Tyvärr är det inte så enkelt att vi bara ökar antalet papperskorgar, för då ökar hushållssoporna också. Det vet vi av tidigare erfarenheter.

Juhlin har även förhoppningar om att regionens städning ska bli mer effektiv.

– Vi ska såklart göra vårt och öka på vår städning snabbare också, vi kommer ha extrapersonal ute redan kommande helg. Men endast det avhjälper inte problemet. Senast i helgen fick vi massor av kritik för att det var skitigt i Almedalen och på strandpromenaden, men det är klart att det ser för jävligt ut när folk har picknick och sedan bara reser sig och lämnar kvar sina sopor. Det förvånar mig inte om det lockar råttor, säger Anders Juhlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om