Thomsson: ”Jag skriver motioner för fullt”

Det här riksdagsåret liknar inget annat. I väntan på en ny regering har riksdagens arbete avstannat. Hanna Westerén (S) är frustrerad och undrar hur det kommer att påverka väljarnas syn på politikerna. Lars Thomsson (C) hoppas på förståelse – för när blockpolitiken faller samman tar det tid att bygga upp något nytt.

Lars Thomsson uppskattar närheten till Annie Lööf på Ceterpartiets våning.

Lars Thomsson uppskattar närheten till Annie Lööf på Ceterpartiets våning.

Foto: Eva Klint Langland

Regeringskaoset (GA)2018-11-13 08:30

Det handlar om finansutskottets betänkande om stöd till djurägare som drabbats av torkan när Lars Thomsson stegar fram till talarstolen för att ta sin första riksdagsdebatt.

Han har 27 år bakom sig som kommunpolitiker för Centerpartiet, men i riksdagen är han en nybörjare och utan omsvep medger han att debattdebuten gör honom lite skakig i knäna.

Att tala i riksdagskammaren är något helt annat än stå bakom talarstolen i regionfullmäktige.

– Jag har väl hållit tusentals anföranden, men att sitta i riksdagen är det finaste politiska uppdrag som man kan ha. Då blir man lite nervös och skakig på rösten, säger Lars Thomsson.

Lars rättas av talman Andreas Norlén när han vid ett tillfälle glömmer bort att säga ”herr talman” och han tycker att han borde ha varit lite mer förberedd på ett replikskifte mot en SD-ledamot. Men annars går det bra. Både knäna och rösten bär genom hela debatten.

Lars Thomsson kommer in i riksdagen en höst när ingenting är som vanligt. I väntan på den nya regeringen har riksdagsarbetet avstannat och flera utskott är i det närmaste sysslolösa.

För Lars Thomsson är det lite praktiskt.

– Vi som är nya tycker att det är jättebra. Vi får tid att komma in i allt det praktiska med riksdagens arbetsformer, all teknik och ett nytt boende. Och så får vi tid att bygga upp nya kontakter.

– Och jag tror att det är bra att komma in som ny när allt är kaos. I ett sådant läge är alla nybörjare, säger Lars Thomsson.

Socialdemokraternas Hanna Westerén, som går in på sin andra mandatperiod som riksdagsledamot, är mer frustrerad. När skolstartspirret vid riksdagens öppnande hade lagt sig tog den stora frustrationen vid.

– Det blir som en förlamning när vi inte har en statsminister som kan avge en regeringsförklaring. Vi som sitter i riksdagen har kandiderat för att vi vill påverka och förändra. Nu finns det en väldig otålighet att få komma igång, säger Hanna.

Det oklara läget genomsyrar hela riksdagen. Rykten susar genom korridorerna och det är mycket hyschpysch. Gamla allianser faller samman och ingen vet vilka som till slut kommer att sitta i regering och vilka som hamnar i opposition.

– Det blir mycket spelteori. Och vilka är egentligen mina vänner? Det här har blivit en tid när jag har fått lära känna läger i borgerliga partier som jag inte har haft så mycket att göra med tidigare. Vi har mer politiskt gemensamt än vad som märktes i valrörelsen, säger Hanna Westerén och fortsätter:

– Det är spännande att få vara en del av det som händer nu. Nästan för spännande. Jag är rädd att det här kommer att påverka väljarnas bild av oss förtroendevalda. De undrar vad vi gör med tiden de har gett oss.

Lars Thomsson känner att han har kommit in i riksdagen i ett läge som är historiskt för både riksdagen och hans eget parti.

Valresultatet placerar Centerpartiet i fokus och det flirtas med Annie Lööf från både höger och vänster.

– För oss handlar det inte om spelteori. Vi har fått ett stort ansvar och en ansvarstyngd roll, säger Lars Thomsson.

Han tror att det kommer att ta tid innan regeringsfrågan är löst:

– Hemma säger folk ”gör upp och kom överens”, men det vi gör just nu är att vi tar klivet från en blockpolitik som har styrt i 50 år till något helt nytt. I ett sådant läge måste tankar få tid att brytas mot varandra, säger Lars Thomsson.

Både Lars och Hanna känner att de är väl insatta i vad som händer bakom kulisserna i spelet om vem som ska ta vem. Åtminstone inom sina egna partier. Hanna sitter i partistyrelsen, som har stort inflytande över vilka steg Socialdemokraterna tar, och Lars blir informerad i Centerns riksdagsgrupp.

– Vår riksdagsgrupp håller tätt och därför kan Annie Lööf berätta om allt som händer. Hon har naturligtvis ett stort mandat i förhandlingarna, men i riksdagsgruppen har vi informerats om hela strategin. Vi har en långsiktig plan och vår strategi är att ta det steg för steg.

I morgon, onsdag, gör Moderaterna och Kristdemokraterna ett försök att bilda regering tillsammans.

– Det som händer på onsdag är inte sista steget. Vi vet vad som kommer att hända både i steg två och tre och framåt, säger Lars Thomsson.

Hur vill ni att regeringen ska se ut?

– Jag hoppas att vi får en regering som har ett starkare mandat och ett bättre manöverutrymme än vad den förra regeringen hade, säger Hanna Westerén.

– Där är vi helt överens, säger Lars Thomsson.

Hanna vill gärna regera ihop med Lars, men Lars tycker inte att det viktigaste är att hans eget parti hamnar i regeringsställning:

– Vi politiker vill alltid genomföra vår politik, men just nu är det överordnat att vi lyckas skapa ett nytt upplägg som är hållbart över tid, säger han och fortsätter:

– Nu är det dags för de stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, att sätta sig vid förhandlingsbordet. De måste tala allvar. Så länge de säger ja till sina egna förslag och nej till allt annat kommer det inte att gå, säger Lars Thomsson.

När Sverige till slut får en ny regering är det dags för sakpolitiken att ta vid.

Oavsett hur allianserna då ser ut vet Hanna Westerén och Lars Thomsson att de kommer att samarbeta.

– Vi är en så liten Gotlandsbänk så vi har all anledning att göra saker tillsammans. Jag hade ett bra samarbete med Jesper Skalberg Karlsson, men jag tror att Lars och jag kommer att jobba med fler Gotlandsrelaterade frågor tillsammans, säger Hanna Westerén.

Hanna Westerén och Lars Thomsson må komma från olika partier, men när det gäller Gotlandsfrågorna är de helt överens om vilka som står högst upp på att-göra-listan:

– Färjetrafiken måste fungera. Nu måste vi ta höjd för den kommande upphandlingen. Och så måste vi ha en ny elkabel, säger Hanna.

– Ja, där är det bara en enda rad i regeringsbrevet som behövs. Och sedan måste vi ha en kostnadsutjämning med ”ö-faktor” för sjukvården. Det är helt avgörande för om vi ska klara vår sjukvård på Gotland, säger Lars.

– Jag skriver motioner för fullt just nu, säger Lars Thomsson.

Kanske gör han klokt i det. Centerpartiet har med ambitiösa valkampanjer kämpat i decennier för att återerövra det riksdagsmandat som de förlorade i valet 1994. Lars Thomsson har själv toppat riksdagslistan två gånger tidigare. Årets valkampanj blev tredje gången gillt för Lars Thomsson och nu lyckades han. Med 253 rösters skillnad knep Centerpartiet mandatet från Moderaterna i riksdagsvalet på Gotland.

Är du orolig för att förlora din riksdagsplats om det blir extraval?

– På ett sätt finns det med. Men jag tror inte att min plats i så fall skulle vara mer hotad än någon annans, säger Lars Thomsson.

Han är fast besluten om att njuta av sin tid i riksdagen.

– Efter riksdagsvalet är Centerpartiet det gladaste partiet och den gladaste av alla i det gladaste partiet det är jag. Vi har ju inte haft mandatet på Gotland på 24 år!

Är det lite högtidligt att sitta i riksdagen?

– Nej, inte lite. Väldigt mycket, säger Lars.

Hanna håller med.

– Jag tycker mycket om regionpolitiken. Den är handgriplig och går lite mer under huden än vad rikspolitiken gör. Men jag är otroligt stolt över att vara riksdagsledamot.

– Vi lever i ett land som har ett system där vem som helst kan bli förtroendevald. Och tänk att jag, som är uppvuxen i Gerum, och Lars som kommer från Vänge kan bli två av de 349 människor i Sverige som får styra landet och stifta våra lagar. Jag är otroligt ödmjuk inför det förtroendet, säger Hanna Westerén.

Hanna Westerén (S) Lars Thomsson (C)

Hanna Westerén, 37 år, har suttit i regionfullmäktige sedan 2006 och även varit regionråd. Hon valdes in i riksdagen februari 2015, när förre S-ledamoten Christer Engelhardt valde att hoppa av.

Hanna Westerén är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och krigsdelegationen.

Förra mandatperioden var hon ledamot i näringsutskottet. Då gjorde hon bland annat en turné där hon på eget initiativ besökte 160 småföretag över hela Sverige.

Hanna Westerén sitter i partistyrelsen för Socialdemokraterna sedan 2014.

Lars Thomsson, 54 år, har varit aktiv i kommunpolitiken i 27 år som både fritids-, deltids och heltidspolitiker.

Lars Thomsson valdes in i riksdagen vid det senaste valet, då Centerpartiet återerövrade riksdagsmandatet från Moderaterna,

Lars Thomsson är suppleant i försvars- och finansutskotten. Han är också Centerpartiets ledamot i OSSE – Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om