Kritiskt FB-inlägg gav snabbt resultat

Två dagar efter ett privat Facebook-inlägg med kritik mot lasarettets trådlösa internet, lovade regiondirektören att ta itu med problemet.

Beslutsfattare nås via sociala medier.

Beslutsfattare nås via sociala medier.

Foto: Christine Olsson/TT

Regiondirektörens löfte2016-09-04 09:58

I slutet av augusti skrev Niclas Vikström ett inlägg på Facebook, om hur krångligt det är för patienter på Visby lasarett att använda internet. Efter en och en halv timme svarar Stefaan De Maecker (MP), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, "jag kollar" och efter två dagar har självaste regiondirektören Peter Lindvall skrivit "Hej Niclas, jag tar bollen och hanterar frågan/Peter".

Niclas Vikström förstår att det här inte kommer lösas över en natt men han är glad över gensvaret på sitt inlägg.

– Frågan har åtminstone lyfts och Peter Lindvall har officiellt tagit den nu. Det kommer att komma besked i alla fall, säger han.

Dessa kanaler kan alltså vara ett bra sätt att nå fram och få slagkraft.

– Jag har gjort inlägg om det här tidigare och har en del Facebook-kompisar på Gotland som taggar inlägget så att fler ser det. Sociala medier är bra på det sättet, man kommer väldigt nära lokala politiker och även folk på riksnivå.

Bra internetanslutning på lasarettet kan ha stort värde för den enskilde patienten. Det vet Niclas Vikström genom egen erfarenhet, då hans barn blad annat har behövt vara med om provtagningar. Då har det varit lugnande för barnet att istället kunna fokusera på ett teveprogram.Han är själv inte så mycket på sjukhuset nu, men i samband med sjukhusvistelser har han pratat med andra, en del som har allvarligt sjuka barn som måste stanna där under långa perioder.

– Det är krävande att ligga inne. För den som kommer in på provtagning någon gång i månaden spelar det ingen roll, men är man inne längre gör det stor skillnad att ha lättillgänglig uppkoppling, säger Niclas Vikström.

Det kan handla om att kunna se på film på kvällen eller skypa med till exempel far- eller morföräldrar som kanske inte bor på Gotland.

Det finns trådlöst internet på lasarettet, men det fungerar inget vidare och det är framför allt krångligt eftersom koden man får går ut efter en viss tid och det går inte att välja själv. Det vill säga att om man använder nätet och det blir paus på grund av provtagning, rond, lunch eller annat, så behövs en ny kod vid nästa inloggning.

Krångligheten beror delvis på säkerhet, berättar Johan Kallum, säkerhetschef vid regionens ledningskontor. Han förklarar att det här är en pågående diskussion inom fler enheter inom Region Gotland.

– Jag är inte tekniker men av vad jag förstår har vi ett system som inte är anpassat för verksamhetens behov. För min del finns inga krav på korta användningstider utan det bör vara anpassat för verksamheten. Men vi kan inte lösa allt på en eftermiddag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om