Fortsatt avtal med kritiserat företag

Flera landsting i landet har stoppat inhyrning från bemanningsföretaget Läkarleasing. Region Gotland avvaktar utvecklingen.

Hyrpersonal. Region Gotland har avtal med 16 bemanningsföretag inom vården. Läkarleasing är ett av dem.

Hyrpersonal. Region Gotland har avtal med 16 bemanningsföretag inom vården. Läkarleasing är ett av dem.

Foto: Henrik Montgomery/TT

regionen avvaktar kritik (GT)2017-08-31 05:15

Företaget är ett av landets mest anlitade. Bara det senaste halvåret har landstingen upphandlat tjänster för 198 miljoner kronor från Läkarleasing AB. Även Region Gotland har ett ramavtal med bolaget, som förser vården på Gotland med personal.

Nyligen berättade SVT att företaget riskerar likvidation sedan deras revisorer lämnat sitt uppdrag.

Detta efter en konflikt om hur en post i årsredovisningen skulle redovisas. Flera landsting har efter avslöjandet stoppat inhyrning av personal från Läkarleasing. På Gotland bevakar man utvecklingen.

– Vi har begärt ut papper efter SVT:s granskning och det vi kan se är att de har varit något sena med skatteinbetalningar. Vi väntar på att få ta del av en revisionsrapport som ska vara klar 15 september, säger avtalscontroller Anne-Maj Stoltz till GT.

– De har en ny revisionsbyrå, men det är en del oklarheter kring företaget. Vi behöver mer information innan vi bestämmer oss för att häva avtalet. Det kan innebära en rättslig process som jag inte vet om vi är beredda att gå igenom nu, fortsätter hon.

Region Gotland har avtal med 16 vårdbemanningsföretag.

Läkarleasing är inte den största leverantören. För närvarande jobbar fyra sjuksköterskor och fyra läkare från företaget på ön.

– Det verkar som att det kan finnas oegentligheter i högsta ledningen, men i nuläget vill vi inte skicka hem personalen som är mycket kompetent. Men hade vi upphandlat i dag kan jag säga att Läkarleasing hade legat illa till. Avtalet löper ut det här året och vi ska snart påbörja en ny upphandling.

Anne-Maj Stoltz berättar att regionen vid den senaste upphandlingen fick in 50 anbud. Det man tittar på är bland annat om det finns kompetent personal, om skatteinbetalningarna sköts och om företagen är kreditvärdiga.

– Det är ett omfattande jobb och vi måste lita på uppgifter som skatteverket, kreditupplysningsföretag och företagen själva lämnar. Vid förra upphandlingstillfället 2015 fanns inte heller någon möjlighet att ställa upp kriterier för att företagsledningen skulle vara ostraffad. Den möjligheten finns i dag.

Läkarleasing AB vill inte kommentera avslöjandet i media men skriver på sin hemsida att ”det inte föreligger något hot om likvidation av bolaget samt att bolagets framtida affärer inte är hotade på något sätt”.

Företaget meddelar också att en ny revisor kommer att påbörja en granskning av bolagets årsredovisning inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om