Stoppaketet som presenterades i maj var ett försök att bromsa regionens skenande kostnader. Med omedelbar verkan infördes generellt köpstopp och alla beslut om övertid, vikarier, resor och liknande måste godkännas av chefens chef – enligt den så kallade farfarsprincipen.
Konsekvenserna har blivit kännbara för alla. Sjukvården deltar i färre kurser och konferenser. Bibliotekarierna fick stanna hemma från Bokmässan. Fårösundsskolan har inga pengar till fortbildning och Lärbro skola ställde in skridskoresan. Dessutom blir 2015 det år då ingen regionanställd får julklapp från jobbet.
Veckan efter stoppaketet skulle ett tiotal politiker och tjänstemän ha åkt på studieresa till Bryssel. Den ställdes in. Men fortfarande finns det verksamheter som satsar stora pengar på resor. Det kan GA konstatera efter en granskning av resekostnaderna för ett 20-tal personer i regiontoppen.
Projektgruppen för kryssningskajen utmärker sig. Den har, bara under hösten, rest för mer än 120 000 kronor. Varannan eller varje vecka har 3-4 personer från projektteamet rest till Malmö och Köpenhamn där CMP och Aarsleff A/S, som ska bygga kajen, har sina huvudkontor.
Är det nödvändiga resor?
– Ja, självklart. Annars hade vi inte rest, säger Harald Gröttvik som är projektledare för byggprojektet.
– Vi kan vara upp till 15 personer på mötena och det är rimligare att vi åker tre personer härifrån än att de reser till oss.
Kan ni inte använda videokonferens?
– Det har vi gjort, men när vi ska bygga upp ett team och gå igenom detaljer är det svårt med videokonferens.
Hur ser er budget för resor ut?
– Vi har ingen detaljbudget, men vi tänker att det är billigare att vi åker än att de gör det, säger Harald Gröttvik.
Stoppaketet har lett till minskade resekostnader. Resebyrån som bokar tjänsteresorna, fakturerade regionen 22,8 miljoner i fjol. Till den 11 december i år har det bokats resor för 18,6 miljoner. En minskning med 4,2 miljoner kronor.
Regionrådet Meit Fohlin (S) har ansvar för de internationella frågorna och är den politiker som reser mest. Hon hävdar att stoppaketet har förändrat hennes resande:
– Absolut. Jag prioriterar och åker bara på högnivåmöten.
Sedan stoppaketet infördes har hon varit i Bryssel flera gånger, men också i Florens och Polen. Hon har rest och bott på hotell för över 50 000 kronor, men någon resa kommer att betalas i efterhand av arrangören.
Den dyraste resan gick till Island Games på Jersey. Totalkostnaden blev 14 708 kronor och Meit Fohlin är själv förvånad:
– Jag tycker att det låter dyrt! Det var ingen lyxresa. Jag bodde tillsammans med fotbollsungdomarna. Hade jag vetat att det skulle blir så dyrt skulle jag ha tänkt efter en gång till, men resan godkändes för man ville ha en politiker på plats.
Har regionen råd med internationella samarbeten när det krisar?
– Ja, vi jobbar med regional utveckling och då kan vi inte bara sitta och titta ut genom fönstret, säger Meit Fohlin.
Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) håller med:
– Resorna är dyra, men det är viktigt att vi är med i de internationella sammanhangen, säger Björn Jansson
Varför då?
– Det är viktigt att vi är med på arenor där frågor diskuteras. Hade inte Meit åkt hade jag gjort det själv.
Har Meit Fohlin rapporterat något väsentligt från de internationella träffarna under det senaste halvåret?
– Nej. Inte mer än att det är oerhört viktigt att vi är med i det här internationella arbetet.