Kostnaden för inhyrd vårdpersonal ökade med 40 procent under förra året jämfört med 2015, enligt Region Gotlands bokslut. Hyrläkare står för den största kostnaden på 42 miljoner, medan hyrsjuksköterskor och övrig personal har den största kostnadsökningen på 73 procent, totalt 32 miljoner kronor. Inom regionens alla verksamheter kostade hyrpersonalen förra året 79 miljoner kronor, vilket är en kostnadsökning på 47 procent jämfört med 2015. Detta trots att det beslutats om att minska användandet av hyrpersonal.
Enligt Stefaan De Maecker (MP), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, finns det två orsaker till varför kostnaderna ökade förra året:
– Dels har timkostnaden för hyrpersonal ökat, samtidigt som det är större brist på hyrpersonal. Dels hade vi ett ökat behov av att ta in hyrpersonal under hela 2016 men framför allt i början av året, säger han.
Förra våren infördes ett stopp på hyrsjuksköterskor. Under sommaren undantogs dock några verksamheter men stoppet började gälla igen från 1 september. Regionen beslutade även att när behov finns att anlita ett bemanningsföretag krävs dispens från hälso- och sjukvårdsdirektören. Detta för att man vill vara säkra på att alla alternativ till att anlita hyrpersonal uttömts. Regionen genomför ett antal andra åtgärder för att på sikt minska behovet av inhyrd personal.
– Till exempel har vi nu ett äldresjukvårdsteam och vi har genomfört en utbildningssatsning för undersköterskor. Vi har även en utbildningsvårdcentral för ST-läkare i allmänmedicin. Dessa insatser hoppas vi ska minska trycket på vårdplatserna, säger Stefaan De Maecker.
Målet är fortfarande att kostnaderna för hyrpersonal successivt ska minska till noll. Samtidigt är rekryteringen ett fortsatt problem.
– Alla landsting har gått ihop med ett gemensamt mål om att behovet av hyrpersonal ska vara brutet till 2019. Nu får vi intensifiera arbetet tillsammans med övriga landsting och redan ser jag att det görs mycket. I vissa delar av landet har man redan nått målet, säger Stefaan De Maecker.
Kostnadsfrågan är inte den enda orsaken till varför man anser det viktigt att dra ned på hyrpersonalen.
– Det är av högsta prioritet eftersom arbetsmiljön blir lidande och det leder till bristande kontinuitet, vilket i slutändan leder till sämre vård för patienten.