"Vi kan inte slakta vården"

Stefaan De Maecker har kritiserats för vårdens stora underskott. Nu försvarar och förklarar han sina politiska beslut.

Ledarskap. "Det blir väldigt mycket fokus på mig som person, som ordförande, men det är ett lagarbete", säger Stefaan De Maecker i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ledarskap. "Det blir väldigt mycket fokus på mig som person, som ordförande, men det är ett lagarbete", säger Stefaan De Maecker i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Regionens ekonomi (GA)2016-06-08 10:00

Förra året var det ekonomiska underskottet för vården 123 miljoner kronor och årets första delårsrapport pekar på att det blir 80 miljoner kronor för 2016.

– Det är bekymmersamt så klart, men det görs väldigt mycket besparingar inom sjukvården hela tiden, säger Stefaan De Maecker (MP) ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden.

De höga sjukvårdkostnaderna belastar även regionens andra verksamheter.

– Som ordförande har man ett ansvar att försöka minska den bördan. Jag är inte tillräckligt nöjd, men det går inte bara att ge upp utan jag ser att vi måste fortsätta att jobba, säger han.

Regionens revisorer har rapporterat en ”brist på styrning, ledning och kontroll”, flera överläkare kritiserar strukturen inom sjukvården och oppositionspartierna har föreslagit att Stefaan De Maecker avgår på grund av bristande ledarskap.

– Jag upplever att den typen av kritik som oppositionen hänger sig åt, att man använder sig av svepande formuleringar, inte ger mig några tankar om hur vården ska lösas.

– Det ropas efter den där starka ledaren som ska lösa problemen, när vi vet att det handlar om en kostnadsutveckling och ett hittills olöst problem nationellt, säger Stefaan De Maecker.

Han nämner ekonomiska faktorer som ökade läkemedelskostnader, men även framsteg som medicinteknisk utveckling och att patienter lever längre med sina sjukdomar.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska problem uppmärksammas inte enbart av oppositionen. Enligt regionstyrelsens senaste beslut ska nämnden bevakas av ledningskontoret. Regionsstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) säger sig ha fortsatt förtroende för Stefaan De Maecker och beskriver snarare åtgärderna som ett stöd och samarbete, vilket Stefaan De Maecker välkomnar.

– Vi vill gärna ha ledningskontoret som en aktör, för att ibland få förvaltningsövergripande beslut som är bättre, säger han.

Samtidigt som Stefaan De Maecker blev nämndordförande, 2011, infördes en omorganisation inom sjukvården. Matrisorganisationen innebar att personal blev ansvariga inför fler än en chef, vilket kritiseras i dagens GA av flera överläkare på lasarettet som anser att det blir ett otydligt och ineffektivt beslutsfattande.

– Jag vill betona att det var allianspolitikerna som drev fram den här matrisorganisationen. Jag upplever att bristen på förtroende var som störst när man genomförde den, trots att det var så stort motstånd, säger Stefaan De Maecker.

Enligt honom skulle en ytterligare, och grundläggande förändring, kräva för mycket resurser. Han framhåller snarare mindre justeringar, i samband med den sjukvårdsplan som går under namnet Struktur 2015.

– Grunden i den är att vården kan organiseras effektivare och därmed minska behovet av vård. Vi tror att vi kan minska kostnaderna, men det tar tid, säger han.

Stefaan De Maecker säger att det inte är upp till honom att bedöma om han borde sitta kvar eller inte, men att han själv inte har någon avsikt att avgå.

–  Jag känner privat att jag skulle ha ett mycket lättare liv, men jag har blivit vald till att fortsätta och är beredd att ta det här ansvaret fyra år till. Jag drivs i första hand av att vården ska vara bra för gotlänningarna och för att ekonomin ska gå ihop. Ibland står de i motsats till varandra, men vi kan inte slakta vården som vissa ger sken av. Det är inte därför jag har blivit vald, eller mitt parti, säger Stefaan De Maecker.

Sparåtgärder

Sjukvården redovisar flera sparförslag för 2016 och förväntad effekt. Här är några:

Handlingsplan för minskad utomlänsvård, inklusive bättre granskning av fakturor: 7 miljoner kronor.

Stopp för hyrsjuksköterskor: 5 miljoner kronor.

Skifte av vissa läkemedel: 3,5 miljoner kronor.

Omförhandla jouravtal med läkare: 1 miljon kronor.

Avsluta avtal med sjukgymnast: 800 000 kronor.

Vakanshållning av tjänster: 500 000 kronor.

Fakta: hälso- och sjukvårdsnämnden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!