De stora vinnarna i det nya förslaget är de så kallade skogskommunerna, men även Gotland nämns särskilt. Ön skulle gynnas med motsvarande 1 523 kronor per invånare, vilket innebär närmare 90 miljoner kronor. Det kommer sig främst av att glesbygdsfaktorn förstärkts i det föreslagna utjämningssystemet.
Under Almedalsveckan i somras kämpade flera av Gotlands politiker för att "ö-läget" skulle tas med som en särskild faktor.
Så blir det inte.
– Det har funnits en diskussion om den här ö-vinkeln, men vi tycker inte att den i sig är viktigast. I stället ser vi på reella förhållanden, vilket ändå har gynnat Gotland kraftigt, förklarade utredaren Håkan Sörman under en pressträff på regeringskansliet.
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) är ändå besviken:
– Vi har jobbat länge för att ö-läget i sig skulle tas med i utredningen. Att det inte finns med gör att vi inte kommer upp i vad vi anser vara rätt nivå. Enligt vår egen utredning är den gotländska vården underfinansierad med snarare 230 till 300 miljoner per år, säger hon.
Fotnot: Tidigare uppgavs totalsiffran 85 miljoner kronor, men en närmare granskning av utredningen visar att totalen snarare närmar sig 90 miljoner.