Socialnämnden spräcker budgeten

Socialnämnden hade som beting att hålla budget, men underskottet fortsätter att skena. Sedan i våras har underskottet ökat med nästan tio miljoner kronor.

Regionens kris (GA)2016-09-22 09:38

Årets första delårsrapport från socialnämnden var dålig och pekade på ett underskott på nästan 35 miljoner kronor. När regionens ekonomiska läge gjorde att nämnderna i våras fick ytterligare sparbeting på 40 miljoner kronor slapp socialnämnden undan. Tillsammans med hälso- och sjukvårdsnämnden fick man direktivet att hålla sig inom budgetramarna.

Så har det inte blivit.

Vårens prognos på ett underskott på 35 miljoner kronor i underskott har under sommaren ökat till ett minus på 44 miljoner.

– Vi kämpar som galningar för att få ett så litet underskott som möjligt, förklarar socialförvaltningens ekonomichef Anna-Lena Gutedal.

Men förvaltningen kämpar i motvind. Balansen mellan resurserna och behoven går inte ihop. Barn- och ungdomsvården, som hade en budget på 90 miljoner kronor, ser ut att kosta över 130 miljoner kronor i år. Placeringskostnaderna för barn och unga, men även för vuxna, fortsätter att öka och kostnaderna för ensamkommande flyktingbarn har blivit elva miljoner kronor högre än förväntat.

I dag ska alla nämnder rapportera in sina delårsrapporter till ledningskontoret. Här kommer det att framgå om de klarar det extra sparbeting på 40 miljoner kronor som gick ut i april, när det stod klart att det tidigare sparkravet inte var tillräckligt.

Hälso- och sjukvårdsnämnden fick redan i augusti ett "frikort" och regionstyrelsens medgivande att överskrida budgeten med 80 miljoner kronor i år. Enligt delårsrapporten ligger man kvar på den nivån.

För övriga nämnder går det bra:

Miljö- och hälsoskyddsnämnden, byggnadsnämnden och tekniska nämnden bedömer att de kommer att klara sparkraven med hjälp av allmän återhållsamhet och "gnet".

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, som skulle leverera ett resultat på 2,5 miljoner kronor, ligger nu 4,5 miljoner plus.

Barn- och utbildningsnämnden, som fick uppdrag att leverera ett plusresultat på elva miljoner kronor, har just nu jobbat ihop nio miljoner, men räknar med att vara i mål innan året är slut. Skolan och förskolan sparar bland annat genom att minska antalet elevstödjare och elevvärdar och genom att inte återbesätta lediga tjänster. Men i delårsrapporten konstaterar man också att det har sitt pris: "Lagkrav som ställs på verksamheterna kan bli svåra att uppnå".

Extra sparbeting 2016

I april beslutade regionfullmäktige att nämnderna skulle leverera ett plusresultat på sammanlagt 40 miljoner kronor. Resultatkravet fördelades så här:

Kultur- och fritid: 1,5 miljoner.

Barn- och utbildning: 11 miljoner.

Gymnasie- och vuxenutbildning: 2,5 miljoner.

Byggnadsnämnden och miljö- och hälsa: 1 miljon vardera.

Tekniska nämnden: 7 miljoner.

Regionstyrelsen: 16 miljoner.

Hälso- och sjukvården och socialnämden fick uppdrag att hålla budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om