Gotlands kommun bildades 1971, i samband med den stora kommunreformen i Sverige. 1997 fick kommunen även det regionala utvecklingsansvaret och 2011 blev den formellt till Region Gotland.
Men fler förändringar än så har skett under de senaste 45 åren, med både nämnder och förvaltningar som kommit och gått. I höst genomförs nästa stora omstrukturering, när ledningskontoret och serviceförvaltningen slås ihop till vad som fått arbetsnamnet ”regionstyrelseförvaltningen”. Bakgrunden är bland annat ett sparbeting på 56 miljoner kronor för de två förvaltningarna, under de närmaste tre åren.
Men det är inte det enda skälet till att det möbleras om. En utvärdering av rollerna och ansvaret inom de två förvaltningarna har genomförts i år och visar på flera utvecklingsområden, bland annat kring effektivitet, köp- och säljförfarande och vem som ska göra vad.
– Det finns alltid saker att förbättra. Det handlar inte bara om att slå ihop, vi vill bygga ett drivande nav för regionens styrning och service med ett antal olika ekrar, berättar regiondirektör Peter Lindvall.
Chef för den nya förvaltningen blir Karolina Samuelsson, i dag servicedirektör, som även får titeln biträdande regiondirektör.
– Beslutet om den här förändringen är taget av regionstyrelsen, men behovet kommer både från chefer och medarbetare i våra förvaltningar, som tycker att saker kan fungera bättre, säger hon.
– Dessutom finns det ett generellt lågt förtroende hos medborgarna som vi ska försöka förbättra, tillägger Peter Lindvall.
Uppdraget för den nya organisationen bygger på det som dagens två förvaltningar gör. Det sammanfattas i följande punkter:
Strategisk planering och ärendeberedning, regionalt utvecklingsansvar, koncernstyrning, koncernsamordning samt stöd och service.
I nuläget föreslås sju olika avdelningar: Ekonomi, kommunikation, regional utveckling, verksamhetsutveckling, måltid, försörjning samt HR. Den sistnämnda ska jobba med personalfrågor, avdelningen ”måltid” handlar om kommunala kök och mat och ”försörjning” innefattar sådant som fordon, hjälpmedel, lokaler och städning.
Avdelningschefer kommer i första hand att sökas bland dem som har liknande uppdrag i dag.
– Vi har redan påbörjat de samtalen, säger Peter Lindvall.
En konkret förändring är att det nuvarande köp- och säljförfarandet, med så kallad interndebitering, ska slopas.
– Det har skapat en massa intern administration. Dessutom är det Kalle Anka-pengar och det ger sken av att det finns flera leverantörer att välja mellan, vilket det inte finns, förklarar Peter Lindvall.
Men det finns också mjukare värden, som att bli en tydligare och mer profilerad organisation.
– Och vi hoppas få mer lärande över gränserna. Om något sker inom skolan kanske det också är på gång i vården och då finns det kunskaper som kan föras över, tror Karolina Samuelsson.
Samtidigt går det inte att komma ifrån själva sparkravet.
Och det de två nutida förvaltningarna mest kan spara på är personal, bland de 600 medarbetare de i dag har.
I förra veckan hölls samverkansmöte med de fackliga organisationerna.
– Facket förstår att regionen måste spara pengar och de vill att vi ska komma vidare nu, sammanfattar Peter Lindvall.
Förhoppningen är att undvika massuppsägningar – övergångar och så kallade naturliga avgångar ska så långt det är möjligt lösa problemet.
– Det rör på sig på den gotländska arbetsmarknaden. Folk slutar och genom att inte tillsätta nya blir vi ju färre, förklarar Karolina Samuelsson.
Nästa stora hållpunkt i förändringsarbetet blir budgetavstämningen i oktober. Och redan i november ska den framtida förvaltningen lämna sin första interna budget.