Ledamöternas närvaro både hög och låg

En ny sammanställning från Helagotland visar att ledamöternas närvaro i regionfullmäktige varit relativt god under den nya mandatperioden – men det finns några undantag.

Närvaron i regionfullmäktige har varit relativt god under den nya mandatperioden bortsett från några undantag.

Närvaron i regionfullmäktige har varit relativt god under den nya mandatperioden bortsett från några undantag.

Foto: David Skoog

Regions- & landstingsfrågor2023-07-24 07:40

Den 17 oktober i fjol kunde för första gången efter valet det nya regionfullmäktige sammanträda. Helagotland har sammanställt samtliga protokoll som visar att de allra flesta av regionfullmäktiges 71 ledamöter har haft en hög närvaro under den nya mandatperiodens inledande möten – men några har missat desto mer.

Regionfullmäktiges ordförande, Inger Harlevi (M), berättar att hon inte ser någon större skillnad i närvaro från den förra mandatperioden men att vissa ledamöter vid upprepade tillfällen inte kunnat medverka.

– Det är en del ledamöter som väldigt ofta blir ersatta. Det kan hända att man måste vara borta av olika skäl men jag ser det som självklart att man prioriterar att närvara. Sammanträdesdatumen är kända långt i förväg, säger hon. 

Inger Harlevi berättar att en förändring som påverkat närvaron i fullmäktige under senare år har varit pandemin. I övrigt vill hon avvakta innan hon drar slutsatser om närvaron för den nya mandatperioden. 

– När mötena var digitala kunde man vara med trots att man kände sig lite halvrisig. Det var lättare att närvara då, säger hon.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att ledamöter har svårt att närvara?

– Jobbet är en anledning, att man inte hinner med. Flytt är en annan. Det är vanligt med yngre ledamöter, att man flyttar på grund av studier, säger Inger Harlevi.

Moderaternas Mikael Bladh är en av ledamöterna som har missat flest sammanträden under innevarande mandatperiod enligt Helagotlands sammanställning. Han berättar att sjukdom varit skälet till frånvaron men att han mår bättre nu.

– Det är alltid svårt att jobba på karriären samtidigt som man är fritidspolitiker. Det är väldigt mycket information man måste hålla koll på och mycket att läsa. Det är ett pussel, säger han.

För fullmäktiges yngsta ledamot, Ida Nordahl (S) har sluttampen av gymnasiet varit svår att kombinera med det politiska engagemanget. Hon har liksom Mikael Bladh närvarat på fyra av åtta sammanträden sedan 17 oktober.

– Mot slutet har det varit lite klurigt. Det har varit många inlämningar i skolan, samtidigt som man vill vara närvarande sista delen av terminen och studenten. Man kan ju inte vara på två ställen samtidigt, säger hon.

Är det mycket att ta igen om man missar ett sammanträde?

– Ja det blir en del men vi har en bra kommunikation inom partiet. Vi brukar diskutera och sammanfatta ärendena bra för varandra om man inte varit med, säger Ida Nordahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!