Följ oss på Facebook för fler nyheter.
Cirkulationsplatsen vid Coop Forum längs Visbyleden som funnits i drygt ett år tycks vara en orsak till vrede. Kruxet verkar vara att den har dubbla körfiler och att filerna på väg ut ur rondellen går ihop till en.
Anna Rönnle vid NTF på Gotland är bekant med problematiken:
– Det stora problemet är att gotlänningarna är ovana vid den här typen av rondell, säger hon.
– Det vanligaste felet folk gör i rondeller är att man glider över mellan körfälten utan att se sig om, vilket kan vara både irriterande och bli en trafikfara för bilarna runt omkring.
Anna Rönnle menar också att gotländska bilister generellt är dåliga på att ge tecken med blinkers.
– Ja. Det kostar inte mycket att blinka och visa vart man är på väg, och det är särskilt viktigt i rondeller. Ofta blir till exempel långtradare stående och det bildas långa köer bara för att folk inte blinkar och visar vart de är på väg i rondellen.
Transportstyrelsens regler för hur man kör i en rondell anger att man alltid ska ge tecken när man är på väg ut ur rondellen, och att man ska ligga i höger körfält om man ska rakt fram eller till höger, och i det vänstra körfältet om man ska till vänster.
– Man ska tänka att rondellen är precis som en korsning, man ger tecken för vilket håll man ska åt, säger Anna Rönnle.
Men i och med att rondeller kan se olika ut är reglerna inte alltid glasklara för bilisterna. Det som rör till det i Coop-rondellen är att det är två filer ut ur rondellen.
En av Helagotland.se:s läsare skriver så här i ett mejl om Coop-rondellen:
"Jag kom körande i höger körfält norrut, och då kommer det en bil i 80 knyck som tutar och kör om mig på insidan (vänster körfält) och det är man ju inte helt van vid. Jag blev förbannad."
Det är oklart om den extra filen ut bara finns till för att underlätta vid hög trafikbelastning och för att undvika köbildning. Blixtlåsprincipen gäller när man ska köra ut ur rondellen i nordlig eller sydlig riktning, och det bygger på samarbete och att bilisterna ger tecken till varandra.
– Det är inte konstigt att det kan vara svårt att tolka reglerna. När man är osäker kör man ju också lite lugnare och saktare, och det märker vi ju ofta här på ön, säger Anna Rönnle.