– Jag har bra koll på mina egna uppgifter, men jag brukar inte jämföra med övriga stationer, förklarar Kjell Swebilius som har rapporterat till SMHI sedan 1991 och som för egen statistik för att se vad som är normala mängder.
Med hjälp av SMHI har GA kartlagt var det regnade mest under hösten. På väg mot platsen med toppnoteringen är det torrt längs vägen och det dammar rejält om bilarna. I Vänge har det inte regnat på åtta dagar, berättar Kjell Swebilius som inte vill spå om början på 2018 kommer att bli lika torr som förra året.
Fram till 1983 hade SMHI en mätstation i Buttle. Både Buttle och Vänge ligger i det område på det inre av Gotland som brukar få mer regn än övriga ön. När SMHI 1991 med lappar i brevlådorna sökte ny väderrapportör i området anmälde sig Kjell Swebilius. Sallmunds ligger bara sex kilometer från den tidigare väderstationen i Buttle.
Efter fyra år i rad med mindre nederbörd än normalt i Vänge trodde Kjell Swebilius att torkan skulle fortsätta även hela 2017. Fyra av månaderna första halvåret var torrare än normalt och i juli kom bara hälften av den nederbörd som brukar falla över Sallmunds.
– Det vände kring den 17-18 augusti. Då började det regna mer än vanligt, säger Kjell Swebilius efter att ha tittat i sina anteckningar.
Klockan sju varje morgon tömmer han regnmätaren och rapporterar till SMHI. Under hösten blev det allt större siffror. I september regnar det normalt 52,4 millimeter, i fjol blev det 129,2. I oktober blev det 124,2 mot normalt 60,3 millimeter. Avslutningen på året blev inte lika blöt, men 84,5 millimeter i november och 111 i december var ändå mycket mer än normalt.
Det regnade 80 dagar i Vänge under perioden september- december.
– Under alla år jag lämnat uppgifter till SMHI är det här den blötaste hösten jag varit med om, säger Kjell Swebilius.
Sammanlagt fick Kjell Swebilius 775,4 millimeter i sin regnmätare under förra året. Det är 154,1 millimeter mer än normalt för Sallmunds. 2017 blev dock inte det regnigaste året han uppmätt.
– Nej. Regnigast hittills är 2010. Då fick jag 812,8 millimeter, berättar han.
Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, bekräftar Kjell Swebilius uppgifter om fjolåret.
– Det var en torr vår, men under senare delen av året tog lågtrycken en sydligare bana än vanligt.
– För Gotlands del innebar det en väldigt blöt höst, säger hon.
Lågtryckens sydligare bana innebar även att hösten blev ovanligt grå. 80 regndagar i Vänge och på Hoburgen, 77 i Visby. Regnmolnen gjorde hösten solfattig. Visby fick 73 timmar mindre sol än vanligt, och särskilt grå var december med bara 16 timmar sol.