Genom sin trädgård visar Stig Sjöberg vägen fram till skogsbrynet där mätningen ska ske. Ur den mjuka och barrtäckta marken sticker något upp – toppen av ett sex meter långt rör. Jan Larsson rullar upp den mätutrustning som han bär på.
Han ger ena änden av en tunn sladd till Stig Sjöberg, som för ner den i röret. Efter några sekunder börjar dosan han håller i att pipa. Det betyder att sladden kommit i kontakt med vatten.
– Det har stigit sedan sist, säger Jan Larsson.
Han är ordförande i havsmiljömiljöföreningen Forum Östersjön och bor precis som Stig Sjöberg i Vamlingbo. För några år sedan kom föreningen i kontakt med Institutet för vatten- och luftvårdsforskning (IVL Svenska Miljöinstitutet) genom ett vattenreningsarbete. Det ena ledde till det andra och i slutändan blev det så att IVL ville ha ett projekt på Storsudret.
Projektet i fråga handlar om hur grundvattnet kan säkras genom att ta vara på regnvatten. Tidigare har ett liknande arbete genomförts med goda resultat i den indiska byn Raleghan Siddhi. Då lyfte IVL fram värdet i att samarbeta med lokalbefolkningen för att bland annat lära sig var det kan finnas naturliga vattenkällor.
Jan Larsson menar att samma sak gäller för projektet på Storsudret. Han vill att socknarnas invånare ska kunna hjälpa de deltagande forskarna genom sin lokalkännedom.
– Det är spännande hur den lokala kunskapen möter den akademiska världen. Här på landet har man ju alltid haft koll på hur naturen förändras och fungerar.
Stig Sjöberg fyller i:
– Jag har bott här i 60 år och har väl lärt mig var vattenådrorna finns. Som nu i sommar – jag ser ju vilka delar av trädgården som är gröna trots torkan.
Genom att placera ut mätstationer – likt den i skogsbrynet vid Stig Sjöbergs hem – runtom Storsudret ska det kartläggas hur vattnet rör sig i marken och hur grundvattennivån skiftar. Dessutom ska mätningar genomföras i diken och kanaler.
I ett första skede ska bland annat naturliga sötvattensamlingar under marken kartläggas. Nästa steg blir att testbygga fördämningar och "vattentrösklar" för att se till att regnet sipprar ner till grundvattnet och exempelvis inte rinner ut i havet.
Under ett genomsnittligt år faller det cirka sex decimeter nederbörd över Storsudret. Jan Larsson är fascinerad över hur mycket vatten det faktiskt handlar om.
– Det innebär att vi får ungefär 90 miljoner kubikmeter vatten från himlen varje år. Det måste vi ju använda oss av.
Enligt honom skulle en bråkdel av den mängden räcka för att försörja hela området med vatten året om.
– Jag räknade på hur mycket vatten som totalt används här ett vanligt år – hemma hos folk, i jordbruket, i restauranger, av turister och så vidare. Jag fick det till 300 000 kubikmeter. Alltså knappt en procent av vad som regnar ner.
Inom fem år hoppas Jan Larsson att projektet lett till att Storsudret är självförsörjande på vatten. Men det är inte självklart att de investeringar som krävs för att förverkliga den drömmen är möjliga i det nuvarande projektet.
Jan Larsson och Stig Sjöberg tror emellertid att det i så fall inte blir några problem att hitta investeringspengar någon annanstans.
– Jordbruket och turismen är våra stora näringar. Båda behöver vatten. Det skulle vara konstigt om en så här samhällsnyttig idé inte skulle få stöd, säger Jan Larsson.