I maj anmäldes 137 skadegörelsebrott på Gotland – en betydligt högre siffra jämfört med tidigare år, då genomsnittet har legat kring 87 sedan 2008. Men det är inte en ny brottsvåg som vällt in över ön, utan det hela handlar om uppsamlingar av klotteranmälningar.
– Klotter går under skadegörelse och klottras det på statlig eller kommunal egendom så anmäls inte detta direkt, det görs först när saneringsbolagen har utfört sitt arbete. De brukar komma in med en hel bunt med foton och adresser till olika områden som har sanerats över en längre period. Därför blev det en hel del extra skadegörelseanmälningar i maj, berättar Ayman Aboulaich, förundersökningsledare polisområde Gotland.
Fint väder och nya besökare leder ofta till ökad aktivitet bland klottrare enligt Ayman Aboulaich, men antalet klotteranmälningar ligger kring det normala.
– Det inte om mer klotter än vanligt nu, utan ökningen beror på de samlade anmälningarna. Klotter är ett svårt problem att få bukt med då det kräver omfattande insatser som det oftast inte finns resurser för, säger han.