Under söndagskvällen stängdes porten för att skicka in en ansökan till de olika tjänsterna som kommunikatörer, utredare, verksamhetsutvecklare, enhetschefer, och museumsamordnare, hos Riksantikvarieämbetet. Den 16 februari 2017 informerades de anställda på Riksutställningar, om att den 31 maj kommer deras verksamhet upphöra som myndighet. Och det innebär att många kommer blir av med sina jobb. Enligt Thorsten Hökby har de uppmanat de anställda på Riksutställningar att söka tjänsterna.
– Fler från Riksutställningar har sökt och det är vi glada över, säger Torsten Hökby, stabschef på Riksantikvarieämbetet.
Men det kommer bli en stor konkurrens om platserna. Totalt var det 327 som sökte, det innebär 25 sökande per tjänst.
Många ansökningar kommer ifrån Gotland men även personer från fastlandet har sökt de olika tjänsterna.
– Kommunikatörtjänsten hade 163 ansökningar, säger Henrik Löwenhamn, kommunikatör på Riksantikvarieämbetet.
För några år sedan la Försvarsmakten ner stora delar av sin verksamhet på Gotland. Vilket gjorde att den dåvarande regeringen ville kompensera med nya arbetstillfällen på ön, eftersom de ansåg att Gotland hade drabbats hårt. Kulturdepartementet beslutade att flytta delar av Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar från Stockholm till den nybyggda 11 000 kvadratmeter stora fastigheteten i Visby. Initialt utlovades 60 jobb, vilket genom åren har minskat, och idag har Riksutställningar 21 medarbetare.
Förra veckan fick fyra anställda på verkstaden hos Riksutställningar gå till sitt nya jobb hos Riksantikvarieämbetet.
– En del har skaffat nya jobb, sökt nytt, och några vet nog inte vad de ska göra efter den 31 maj, säger Staffan Cederborg, redaktör på Riksutställningar.
Staffan Cederborg berättar att många sitter kvar i byggnaden och som identifierar sig med Riksutställningar. Han tror att de flesta vill vara kvar tills den 31 maj.
– Men det ordinarie arbetet har lagt av, och alla förbereder sig för nedläggning, säger Staffan Cederborg, redaktör på Riksutställningar.