Regionen riskerar åtalsanmälan

Teknikförvaltningen bryter mot lagen när de nu börjar tömma en damm med renat avloppsvatten från Hemse avlopps- och bevattningsanläggning. "Det är åtalbart", säger Josefin Moberg, enhetschef avloppsenheten.

Utloppsrännan med renat vatten som släpps ut i Ocksarveån.

Utloppsrännan med renat vatten som släpps ut i Ocksarveån.

Foto: Josefin Moberg

Renat avloppsvatten2017-01-23 19:30

Det är inget lätt beslut som Region Gotlands teknikförvaltning nu behöver fatta. En damm i avloppsreningsanläggningen i Hemse är så pass full att förvaltningen beslutat att börja tömma den. Risken är annars att vårens flöde gör att man tvingas till ett nödutsläpp, en så kallad bräddning. Det innebär att helt orenat vatten släpps ut i Ocksarveån.

I dag är det inte olagligt att släppa ut helt orenat vatten vid ett nödutsläpp, berättar Josefin Moberg.

– Men att släppa ut det renade avloppsvatten för bevattning är olagligt om det inte har lagrats tillräckligt länge.

Det finns fyra lagringsdammar i anläggningen i Hemse. Enligt lagen ska vattnet efter rening lagras i fem månader. Vattnet som nu släpps ut har endast lagrats i tre månader.

– Den här lösningen kallas Gotlandsmodellen och kom på 1980-talet. I våra villkor står det att vi ska förse Gotland med "så mycket vatten som möjligt" till bevattning av åkrarna. Men det krävs att vi lagrar vattnet i fem månader för att vara säkra på att det inte finns några bakterier i vattnet.

Det här skapar dock bekymmer i planeringen. Dammarna riskerar varje år att svämma över och då kan man istället tvingas släppa ut helt orenat vatten. I ett försök att komma tillrätta med problemet ansökte Region Gotland om att få ändra lagringstiden till endast en månad före utsläpp till ån. Förvaltningsrätten medgav ändringen för anläggningen. Men beslutet överklagades och i november förra året kom Mark- och miljööverdomstolens utslag. Lagringsvillkoret fick inte ändras.

– Om vi endast behövde lagra vattnet i en månad skulle vi bättre kunna planera våra utsläpp, det skulle bli enklare för driften helt enkelt, Vi kan inte spara allt vatten, den kapaciteten finns inte, säger Josefin Moberg.

– Nu släpper vi ut det vatten som är lagrat längst och då riskerar vi att inte ha något vatten som lagrats i fem månader till bevattningen i maj när bönderna är i behov av vattnet.

Till saken hör att det finns ytterligare en liknande anläggning i Roma. Även här ansökte Region Gotland om att få lagra vattnet en kortare tid. I det fallet var det ingen som överklagade förvaltningsrättens beslut och anläggningen behöver nu endast lagra sitt vatten i en månad.

– Vattnet som släpps ut i Ocksarveån är renat avloppsvatten. Det har genomgått mekaniskt-, biologiskt- samt kemiskt reningssteg och ligger långt under gränsvärdena som gäller för anläggningen, berättar Josefin Moberg.

– Men nu riskerar vi åtal. Vi har blivit åtalsanmälda av miljö- och hälsoskyddsnämnden tidigare. Om vi inte kan bedriva verksamheten på ett rimligt och lagligt sätt måste vi kanske tänka om och söka helt nya villkor. Men det tar tid. Det har tidigare gjorts i Klintehamn, där tog det fem år att ändra villkoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!