Totalt kommer drygt 18 miljoner att satsas på renovering av de gotländska kyrkorna under 2018. Det är mindre än tidigare år, men beror enligt Rebecka Svensson, stiftsantikvarie i Visby, på att Gotland sökt mindre pengar – och att kyrkor i andra delar av landet sökt mer.
– Procentuellt sett får vi lika mycket stöd till våra projekt från den kyrkoantikvariska ersättningen som tidigare år, säger hon.
När separationen mellan Svenska kyrkan och staten gjordes slöts en överenskommelse om hur bevarandet av det kulturarv som kyrkorna utgör skulle finansieras.
– Det vore orimligt om kyrkan själv skulle bekosta byggnader från 800 års historia, kommenterar Rebecka Svensson.
För sitt ansvar för kulturhistoriskt värdefulla byggnader med inventarier, kyrkogårdar med mera får Svenska kyrkan årligen ett anslag att fördela, som de senaste åren har legat på 460 miljoner kronor. Det anslaget fördelas sedan mellan stiften.
Pengarna ska enbart gå till bevarande. När det gäller förbättringar av el- eller värmesystem kan man bara få bidrag om det finns ett direkt hot, till exempel brandrisk. För sådana investeringar har tillämpningen nu skärpts.
På Gotland har man en speciell ordning för att fördela medlen mellan öns pastorat och församlingar.
Genom att det är så små socknar som ska bära upp så många värdefulla kyrkor bildade man på 80-talet ”Samfälligheten Gotlands kyrkor”, just för kulturarvet. Samfälligheten ansvarar för en stor del av de renoveringsprojekt som får del av ersättningen.
Stiftsstyrelsen har fattat beslut om vad som ska prioriteras det kommande året. Bland enskilda kyrkor återfinns bland annat Fardhem, Bunge, Ganthem och Roma. Allra mest pengar läggs på kyrkan i Stenkyrka. Den är i så dåligt skick att den varit stängd en längre tid och tillfälligt ersatts av ett litet kapell.
Nu har 6,8 miljoner beviljats för inre renoveringsarbeten ur 2018 års anslag, samtidigt som 4,5 miljoner tidigare beviljats för fasad- och takarbeten ur 2017 års anslag.
– Till vår stora glädje, säger Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.
Renoveringsarbetet inne i kyrkan handlar bland annat om konservering av dopfunten, textilier och träinventarier – och inte minst mögelsanering och renovering av kyrkans orgel.
Förhoppningen är att komma i gång med arbetena i december.