Inger Harlevi (M) var tidigare projektledare för Hansaprojektet och har i samband med det besökt många olika Hansestäder, däribland Rostock. I dag extraknäcker hon som konsult åt Destination Gotland för att locka tyska turister till Gotland, och då borde hon ju även kunna sälja in Rostock till gotlänningarna:
– Som så många andra tyska städer blev Rostock väldigt förstörd under kriget, trots det finns en hel del från Hansan och medeltiden kvar att se. Det är en väldigt vacker stad, särskilt den mest centrala delen med universitetet, rådhuset och Nikolaikyrkan. Det är en aktiv modern Hansastad, säger hon.
Just nu har hon fullt upp med konsultandet för Destination Gotland i och med lanseringen av Tysklandslinjen.
– Mitt uppdrag är inte att jobba med gotlänningar som vill åka till Tyskland, utan det är tvärtom. Och intresset är stort inför säsongen 2022.
Men nog om tyskarna. Vad mer kan vi gotlänningar hitta på när vi åker dit?
– Om man kommer med bil kan man åka både öster- och västerut för att se andra Hansestäder som Greifswald och Wismar. Båda har ett gediget svenskt kulturarv. Min favorit av de båda är Wismar. Annars är storfavoriten Lübeck dit man också tar sig med bil på några timmar. Det tror jag många gotlänningar kommer utnyttja med nya linjen.
Dessutom berättar Inger Harlevi att det är väldigt smidigt att hoppa på tåget i Rostock som tar en direkt till Berlin. Och här finns ju i princip hur mycket som helst att göra.
– Gotland har verkligen en saknat en direkt linje till kontinenten som vi nu kommer att få. Och jag tror att det kommer utökas då intresset för Gotland bland tyskarna verkligen är stort.
Fram till den 30 juni var Sverige rödlistat för tyskarna – vilket innebar karantän för alla som ville resa till Sverige. Inger Harlevi tror att behovet av fler hotell och boendeanläggningar kommer att bli stort, framförallt på landsbygden.
– Jag jobbar mest mot kultur- och naturgrupper, och bara allmänt gotlandsintresserade tyskar. Och de vill ut på landet. Det är redan svårt att hitta plats åt lite större grupper, säger hon.
De tyska researrangörerna är mitt uppe i sin produktionstid nu, men då tyskarna gillar att planera långt i förväg tror Inger Harlevi att den riktiga boomen kommer först 2023.