Reaktionerna har varit starka sedan Destination Gotland gick ut med information om sin kraftigaste prishöjning någonsin. Utöver höjningen valde rederiet även att införa samma prissättningsmodell för gotlänningar som för resenärer som inte är folkbokförda på ön. Modellen för prissättning är dynamisk, det vill säga rörlig, vilket innebär att priset för biljetterna inte är fast utan varierar utifrån en rad olika faktorer.
Så, hur fungerar modellen? Och vad ska man tänka på om man som gotlänning vill hitta en så billig biljett som möjligt?
Destination Gotlands sälj- och marknadschef, Adam Jacobsson:
– En dynamisk prissättningsmodell är efterfrågestyrd, det vill säga när efterfrågan på att resa är hög så är priset på biljetten högre, när efterfrågan på en resa är lägre så är även priset lägre.
Trots att biljettpriserna har stuckit iväg kraftigt så går det att på egen hand påverka priset.
– Om du som gotlänning bokar med god framförhållning eller på avgångar med lägre efterfrågan kan du resa billigare än på mer populära tider. Modellen fungerar på ungefär samma sätt som när du bokar exempelvis tåg eller flyg, säger Adam Jacobsson.
Andra sätt att påverka priset på biljetten är att välja ett billigare platsalternativ bland exempelvis kupé, för- akter- eller mittsalong. Som alltid finns även biljettyperna mini, flexi eller plus där den förstnämnda är billigast.
– Ett generellt tips är att på bokningssidan välja ”visa lägsta pris” i kalendervyn för att få en snabb översyn över vilka avgångar som har lägsta pris.
Att reaktionerna på den stora höjningen skulle bli starka hade Destination Gotland räknat med.
– Vi har stor förståelse för att prishöjningen kommer att vara kännbar för många av våra resenärer och att priserna är något som engagerar väldigt många på ön. På sikt hoppas vi att när bränslepriserna över tid stabiliserats på en normaliserad nivå kan vi reflektera det i priserna.
Jul- och nyårshelgen brukar innebära ett ökat resande, såväl bland gotlänningar som besökare. Destination Gotland har tidigare varit transparanta med hur bokningsläget ser ut, men då Gotlandsbolagets aktier sedan några veckor är listade på en ny handelsplats behöver de se över om och hur sådan kommunikation skulle kunna påverka börsen.
– Vi håller just nu på och ser över möjligheterna för hur vi ska kunna redovisa statistik löpande, säger Adam Jacobsson.