För omkring en vecka sedan var första lediga tid för att skaffa nytt pass tre månader bort. I skrivande stund är väntetiden fem månader och ökande. De långa köerna tros främst bero på ökad reslust efter pandemin.
I sociala medier säljs och köps tider och i Facebook-grupper vädjar pass-lösa personer med bokade resor om att få byta eller köpa en tid. Enligt polisens bokningssystem har de omkring 40 bokningsbara tider per dag, det vill säga omkring 200 tider per vecka. På 20 veckor, alltså lika lång tid som väntan är idag, finns därmed cirka 4 000 bokningsbara tider.
Det innebär att minst så många personer – det kan vara betydligt fler då en bokad tid kan rymma upp till åtta personer – har en tid under de närmaste fyra månaderna. Siffror som väcker frågor kring vilka dessa bokare är.
Håkan Larsson bekräftar att det förekommit, och förekommer, passturism till ön.
– Absolut, så har det varit tidigare också, att man passar på att åka dit väntetiden är kortare. Folk brukar även passa på när de är här på semester. Det har också varit folk som bara kommit hit över dagen för att vi tidigare haft ett bättre läge än andra.
I sociala medier är tonen inte sällan hård kring frågan. Många undrar hur det kan vara så lång kö. En privatperson på Gotland har även JO-anmält polismyndigheten. Hen skriver att ”tiderna bokas upp av kriminella som sen säljer passtiderna till andra”. Det påståendet följs dock inte upp av några belägg och Håkan Larsson känner inte till några sådana misstankar.
– Men skulle det vara på det viset är det ju polismyndigheten som ska utreda det, JO utreder inte brott på det viset. Skulle det däremot finnas misstankar och anmälningar om det som polisen låtit bli att utreda, då kan det vara ett fall för JO.
Har man misstankar om brottslighet kopplat till passtider bör man göra en polisanmälan, uppmanar Håkan Larsson.
Det är praktiskt möjligt för en och samma person att boka flera tider. Bokningssystemet bygger dock på att det inte går att använda samma mejladress eller telefonnummer för fler än en bokning.
Att köpa och sälja tider utgör i sig inget brott, enligt Håkan Larsson. Det kan dock finnas omständigheter i hur ett avtal mellan köpare och säljare utformas som skulle kunna tangera bedrägeri, till exempel om en säljare påstår att tiden från början kostat pengar eller om det säljs en tid som inte finns.
Hos polisen Gotland har man märkt av viss frustration över köerna, även om de flesta inser att läget är tufft.
– Överlag är folk förstående, man förstår att många vill ha pass nu efter pandemin och sett till hur omvärldsläget ser ut. Men visst finns det också en och annan som inte tycker att det är okej att få vänta.
Han fortsätter:
– Det finns ju en del av egenansvar i det här, att man ser till att kolla upp hur det ser ut före man bokar en resa för 10 000 kronor.
Hos polisen pågår insatser för att korta köerna men någon prognos om när trycket kan komma att minska finns i nuläget inte.
– Region Stockholm som vi ingår i ser nu över detta på allvar för att komma fram till hur vi ska möta behovet och komma ikapp. Vi sitter inte stilla i båten och låter stormen rida ut, säger Håkan Larsson och uppger att det under fredagen ska hållas ett möte i frågan.