På en av Visbys mest centrala adresser, med utsikt över Stora torget, vill Lina Adamo skapa en annorlunda matupplevelse. Visby Matstudio är egentligen en fotostudio – men några kvällar då och då förvandlas den till en hemmarestaurang.
Den här kvällen är det fullbokat, 21 gäster väntas. Idén föddes när Lina insåg att hennes studio var för stor för att bara användas till fotografering.
– Jag ville att det skulle hända mer här. Vi snackade ihop oss med några vänner och bestämde oss för att köra. Det är också ett sätt att låta folk upptäcka oss, säger Lina Adamo.
Gästerna bokar i förväg, tar med egen dryck och slår sig ner vid långborden. I köket står en inbjuden gästkock och lagar kvällens trerättersmeny.
– Svante står och lagar mat, vi står och preppar, säger Lina och pekar mot köket där kvällens kock, Svante Jansson, är i full gång.
Konceptet är enkelt men genomtänkt. Gästerna tar själva med vin eller annan dryck, med tips från kocken om vad som passar till maten. För den som vill blanda något starkare finns en ”groggvirkesbuffé” med bland annat lime, is och tonic redo att blanda ut medhavd starkare dryck med.
Menyn skiftar beroende på vem som står i köket. I kväll inleds middagen med två snacks; gurka toppad med smetana och honung, och petit choux fyllda med tryffel och gruyère. Sedan följer en sashimi på tonfisk till förrätt. Huvudrätten? Vaktel. Och som avslutning: glass, förstås.
– Eftersom jag är glassmakare måste vi ju ha glass, säger Svante och skrattar.
Priset per gäst är 500 kronor, vilket täcker råvarorna.
– Jag går ju inte plus på det här, men det är kul att göra, säger han.
Hygien, alkoholservering och skötsel är en viktig fråga för alla restauranger. Visby Matstudio faller inte under samma regler som en traditionell restaurang – eftersom det är en privat sammankomst behövs inget alkoholtillstånd eller någon myndighetskontroll. Men Lina understryker att standarden ändå är hög.
– Det är professionella kockar som lagar maten, så de har koll på hygien och råvaruhantering.
För den kulinariska upplevelsen står Linas handplockade kockar, som ofta är lokala förmågor.
– Vi har valt att inte ha folk som redan har en befintlig restaurang i Visby, för att det inte ska bli samma sak. Därför har vi haft Pastamakarna från Fårö till exempel.
Hon ser inte detta som starten på en restaurang, utan mer som ett experiment.
– Vi testar oss fram. Vi har några fler tillfällen inplanerade till våren, men till sommaren tar vi paus – då händer det redan så mycket annat i Visby.
Stämningen är avslappnad, men sorlet börjar tillta. Klockan har just passerat fem, och gästerna droppar in en efter en. Jens är en av kvällens första besökare. Han tar en klunk av sitt medhavda vin, rekommenderat av kocken Svante, och ser sig omkring.
– Jag känner värdparet och tyckte det lät som en rolig grej att testa, säger han.
Värdparet består alltså av Lina och hennes man Filip Adamo, som fixar det sista med dukningen. Förra sittningen var det mest par, i kväll är det en blandning av olika sällskap. Hur kvällen slutar vet ingen riktigt – varje kväll får sin egen dynamik.
– Förra gången stod gästerna och diskade innan de gick hem vid två. Men det blir ingen klubb, det är vuxna människor, säger Lina med ett leende.
Och någonstans efter kvällens sista rätt får även kocken andas ut.
– Vid tio kan man nog sätta sig och ta en öl, säger Svante.