Innovationsmyndigheten Vinnova har delat ut 100 000 kronor i innovationsstöd till nya så kallade startups som arbetar med utveckling av kommersiella, innovativa produkter och tjänster inom livsmedelskedjan.
Av 24 företag i Sverige är det nu tre på Gotland som fått pengar. Det handlar om den digitala tjänsten Farmup, chipstillverkarna Ö-chips och dryckesföretaget Pettersson & Munthe.
Samtliga företag är en del av inkubatorprogrammet "SPG Summit" på Science Park Gotland, som just nu består av totalt åtta startup-företag. Verksamhetsledaren Julius Bengtsson på Science Park Gotland är glad att Gotland lyckats kamma hem tre av utdelningarna.
– Det märks att Gotland är en viktig plats där det bubblar av innovation inom livsmedelsområdet. Alla våra företag som beviljats medel är nytänkande och har produkter som skiljer sig gentemot befintliga lösningar. De har alla goda förutsättningar att framöver växa och bidra till en hållbar utveckling av livsmedelsmarknaden och Gotland. Fantastiskt också att tre av totalt 24 företag troligtvis gör Gotland till bäst i landet, säger Julius Bengtsson i ett pressmeddelande.
Företaget Ö-chips, som leds av Micke Lundin och Simon Kanellos, har redan kunnat börja använda stödpengarna.
– Det känns jättebra för oss. Pengarna har gett oss möjlighet att kunna sjösätta en funktion med onlinebeställning av chips, där alla på fastlandet kan beställa hem ett paket med en påse av varje sorts chips vi tillverkar. Vi har redan kunnat skicka 200 paket, så det är en succé i våra ögon, säger Simon Kanellos till Helagotland.se.
Speciellt i coronatider är pengarna ett välkommet bidrag.
– Det har gett oss lite arbetsro. Tack vare det har vi kunnat gasa oss ur en coronakris, för annars har pandemin slagit hårt mot oss eftersom vi riktar oss mot hotell- och restaurangbranschen.
För att bredda verksamheten har Ö-chips kunna börjat sälja sina chips även i matbutiker på Gotland.
Företaget Pettersson & Munthe består av Karin Pettersson och Caroline Munthe Mossvall. Duon arbetar med att utveckla alkoholfria dryckesalternativ som ska kunna säljas till restauranger. Recepten utvecklas just nu och ska testas i produktion i höst.
Farmup är en app som utvecklats av gotländska företaget Rosenkvarn. Appen syftar till att binda samman producenter av livsmedel direkt med konsumenter för en tryggare handel. Teamet bakom applikationen består av studenter från Campus Gotland.