Hotell Toftagården, Gula Hönan och Lickershamnskrogen är alla till salu.
I fallet med Lickershamnskrogen i Stenkyrka är det inte finansiella svårigheter som ligger bakom försäljningen. Den nuvarande ägaren Micke Erixon, som ägt och delvis drivit restaurangen sen 2021, vill ha mer tid för annat än arbete under sommaren. Priset för fastigheten är satt till strax under fyra miljoner kronor.
Gula hönan i Rone har länge varit en populär krog på ön, men restaurang- och pensionatkomplexet har nu legat ute för försäljning sedan 2022. Prislappen ligger nu på 5 000 000 kronor.
Toftagården försattes i konkurs i oktober förra året, efter att de två ägarbolagen inte kunde betala sina skulder. På Hemnet ligger nu restaurangen ute med ett utgångspris på 15 000 000 kronor.
Att tre så pass välkända restauranger är till salu samtidigt väcker frågor kring hur Gotlands restaurangbransch påverkats av de senaste årens konjunktursvängningar. Peter Tumegård, ansvarig mäklare för Lickershamnskrogen, säger att det överlag är svårt att sälja och köpa restauranger i dag.
– Det är inte så att man går till banken och tar ett lån, utan du måste till stor del ha pengarna själv. Det är en stor skillnad mot när man köper bostad. Det gör att det blir en ganska begränsad målgrupp av köpare, berättar han.
Peter Tumegård menar alltså att problemet inte är brist på intresse, utan att den som vill köpa måste stå för majoriteten av startkapitalet själv.
Blir Lickershamnskrogen såld innan sommaren?
– Det är jättesvårt att säga. Vi har folk som visar intresse, sen får vi se om vi kommer hela vägen fram, säger han.
Tarja Radencrantz är ansvarig mäklare för Toftagården. Hon menar att det är ett intressant objekt, men håller med om att situationen är besvärlig.
– Generellt har det varit väldigt tufft för restaurang- och hotellnäringen, men vi ser en ljusning med färre konkurser jämfört med samma period förra året, säger hon och fortsätter:
– Som jag ser det finns det en stor potential för Gotland. Med en ökande andel semesterfirare som av olika anledningar föredrar att tillbringa sin semester i Sverige och en stor befolkning i södra Europa som upplever mycket höga temperaturer under sommaren, borde turistflödet till Gotland öka framöver.
Tarja Radencrantz berättar vidare att målsättningen är att få Toftagården såld innan sommarsäsongen drar igång.
Vem har råd med en prislapp på 15 miljoner?
– Entreprenörer som håller på med hotellverksamhet eller som har en önskan om att bli hotellägare är den främsta målgruppen. Det är alltid viktigt att hitta rätt köpare med både kompetens och kapital.
Den tuffa situationen är inte unik för Gotland och pekar på ett bredare problem inom restaurangnäringen. Trots tecken på en ljusning i ekonomin i stort förutspås nolltillväxt för branschen under 2025, enligt branschorganisationen Visita. En prognos som förlänger en redan svår period. Under 2024 noterades hela 943 restaurangkonkurser i Sverige – en rekordhög siffra som resulterade i att 3 500 heltidstjänster försvann.
Höjda kostnader för livsmedel och energi, tillsammans med osäkerhet kring konjunkturen, har gjort det svårare att driva restauranger. Och då särskilt säsongsberoende verksamheter som på Gotland.
– Vi ser fram emot en försiktig återhämtning senare under 2025, men det är tydligt att svenska restauranger fortsatt står inför stora utmaningar, säger Thomas Jakobsson som är chefsekonom på Visita i ett pressmeddelande.