Privat sponsor har räddat kooperativet

Lövstakooperativet är vingklippt men ser just nu ut att ta sig ur krisen. Bidrag från en privat sponsor håller företaget flytande, trots att två tredjedelar av arbetstagarna har tvingats gå hem.

Flytande. Jimmy Björkqvist, som jobbar i fönsterverkstaden, och Monica Andreasson, som jobbar med kooperativets administration, är några av de arbetstagare som har kunnat hålla verksamheten flytande under året som gått. Båda hoppas att återuppbyggnaden snart ska börja.

Flytande. Jimmy Björkqvist, som jobbar i fönsterverkstaden, och Monica Andreasson, som jobbar med kooperativets administration, är några av de arbetstagare som har kunnat hålla verksamheten flytande under året som gått. Båda hoppas att återuppbyggnaden snart ska börja.

Foto: Henrik Radhe

rider ut krisen (ga)2017-09-01 08:40

Turerna bakom Lövstakooperativets kris har upprört många. GA har i flera artiklar berättat om hur det sociala företaget fick en skatteskuld när en anställd förskingrade pengar. Företag med skatteskulder får, enligt Arbetsförmedlingens regelverk, inte ta emot anställda med lönebidrag. Eftersom de flesta som arbetar i kooperativet har lönebidrag tvingades två tredjedelar av arbetsstyrkan därför att sluta.

En ekonomisk katastrof för kooperativet – men också en mänsklig katastrof för arbetstagarna som på grund av olika svårigheter har haft svårt att få jobb på den vanliga arbetsmarknaden.

När SVT:s Aktuellt rapporterade om krisen i vintras var Patrick Törnqvist i Danderyd en av de som tittade. Han har ingen koppling till vare sig kooperativet eller Gotland, men driver själv flera bolag i USA och häpnade över Arbetsförmedlingens agerande mot det lilla sociala företaget.

– Det här känns inte värdigt. De har varit utsatta för ett brott, säger Patrick Törnqvist.

Innan Aktuellt var slut för kvällen hade han mejlat till handledaren Mikael Gustavsson på Lövstakooperativet och erbjudit sin hjälp.

– Om jag kan bistå för att det här ska fungera så gör jag gärna det. Det är ju så taskigt att man gör så mot människor som inte har det så lätt på arbetsmarknaden, säger Patrick Törnqvist.

Patrick Törnqvist har bidragit med byggmaterial och arbetskläder, men också rena pengar. Hur mycket det är vill han inte berätta, men det har varit tillräckligt mycket för att kooperativet har kunnat timanställa några av de nyckelpersoner som behövs för att man ska kunna göra de uppdrag som man lever på. Monica Andreasson är en av dem. Sedan hon blev uppsagd har hon fått ett annat halvtidsjobb men det går att kombinera med kooperativet.

Andreas Vesterlund, som arbetar i fönsterverkstaden, är en annan av dem som har fått en timanställning. Andreas kämpar med depressioner och hans halvår som arbetslös var tufft.

– Jag hade kunnat sluta med min medicinering innan, men då gick jag ned mig igen, berättar Andreas Vesterlund.

Kooperativets handledare Mikael Gustavsson vet ungefär hur det har gått för de tidigare arbetstagare som inte har kunnat erbjudas timanställningar.

Fyra personer har på egen hand ordnat praktik eller nya jobb och två personer är tjänstlediga, men åtta går bara hemma.

Mikael Gustavsson har kämpat på alla sätt för att Arbetsförmedlingens beslut ska rivas upp. Han har presenterat olika alternativ för Arbetsförmedlingen, han har träffat statsministern och han har skrivit till arbetsmarknadsministern. Det har rört på sig, men det har inte blivit någon lösning. Arbetsmarknadsdepartementet förklarade i sitt svarsbrev att "naturligtvis måste regler följas" och att "alla företag måste behandlas lika".

I det läget blev stödet från Patrick Törnqvist extra betydelsefullt.

– Vi har varit på väg att ge upp, men han har gett oss hopp och ork att fortsätta kämpa. Och tack vare hans hjälp har vi kunnat få de intäkter vi behöver för att hålla kooperativet rullande, säger Mikael Gustavsson.

I mitten av oktober ska stoppet för nya lönebidragsanställningar på Lövstakooperativet vara över. Då kan återuppbyggnaden förhoppningsvis börja. Men Mikael Gustavsson tror att det kan ta tid innan kooperativet är tillbaka där man var för ett år sedan.

– Vi måste vara försiktiga med ekonomin, för det här har kostat och vi har inga marginaler kvar, säger Mikael Gustavsson.

Lövstakooperativet

Lövstakooperativet har sin bas på Grönt centrum i Roma. Kooperativet är ett socialt företag som ska integrera människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Företaget drivs av arbetstagarna själva och utför tjänster inom bland annat hem, trädgård och snickeri.

Alla arbetstagare har med sig någon form av lönebidrag som betalas ut av Arbets­förmedlingen.

Lövstakooperativet hade 30 anställda innan krisen. De har under året minskat till tio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!