Nybörjarens första förslag – bland flera tusen

Lars Thomsson (C) har skrivit tio riksdagsmotioner, varav flera med tydligt Gotlandsfokus. Ämnena känns igen, men centerpartisten vill att de tas upp på nytt.

Lars Thomsson tar upp bekanta Gotlandsämnen i riksdagen.

Lars Thomsson tar upp bekanta Gotlandsämnen i riksdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

RIKSDAGEN2018-11-30 11:06

I veckan avslutades den så kallade allmänna motionstiden för denna gång, det vill säga perioden från riksdagens öppnande då ledamöterna har möjlighet att skriva förslag helt fritt, inom vilka ämnen de vill.

Antalet höstmotioner har gått upp de senaste åren och kan mycket väl överstiga 4 000 den här gången. Mången ledamot har redan klagat på att riksdagen ”drunknar i förslag”. Dessutom är det en försvinnande liten del som till slut går igenom.

Mitt i denna flodvåg försöker Lars Thomsson, ny i riksdagen och Gotlands första centerledamot sedan 1994, sätta sin prägel på rikspolitiken.

– Strategin jag har är att inte skriva många, utan bara fokusera på det viktiga, säger han.

Tio förslag har Lars Thomsson författat, själv eller tillsammans med någon partikollega. Trots att Centerpartiet inte haft någon gotländsk representation på mycket länge känns ämnena igen.

Det handlar om att staten måste ge mer till öns sjukvård, med det speciella ö-läget i åtanke. Det handlar om en tredje elkabel under Östersjön, liksom om gröna transporter över samma hav.

Även frågan om etableringen av en reservhamn för Gotlandstrafiken, i händelse av problem eller kris i Visby, är i högsta grad bekant.

Men Lars Thomsson anser att ämnena kan lyftas än en gång.

– Hamnmotionen har delvis en ny inriktning, med fokus på själva funktionen i stället för vilken specifik hamn som skulle passa. Jag skriver också ur totalförsvarshänsyn, förklarar centerpartisten.

Flera av motionerna liknar politik som öns socialdemokrat Hanna Westerén också har fört. Men att skriva ihop var inte aktuellt.

– Vad jag förstår är det inte tradition att göra så. Men om det inkommer förslag som är likalydande så kommer de att behandlas tillsammans, säger Lars Thomsson.

Han säger att han också har pratat ihop sig med sin kollega på ”Gotlandsbänken”. I övrigt är stödet oklart, inte minst med tanke på en komplex parlamentarisk situation i riksdagen.

– Men jag har fått partiet att ställa sig bakom mina huvudmotioner, om sjukvården och kabeln. Övriga har jag också förankrat hos de utskott som behandlar just det ämnet.

Hur jobbar du vidare för att motionerna ska gå igenom?

– Ja, jag är ju ny på det här, så jag vet inte riktigt. Men jag ska säkra upp mot mina partikollegor i utskotten, så att frågorna drivs vidare där, svarar Lars Thomsson.

C-MOTIONER

Lars Thomssons riksdagsmotioner hittills:

1. Statligt ansvar för merkostnader i den gotländska sjukvården. Utredning av statens ansvar för de merkostnader som Gotland har för sjukvården på grund av kombinationen ö-läge och liten befolkning.

2. En tredje elkabel till Gotland. Ge det statliga affärsverket Svenska kraftnät i uppdrag att fullfölja planeringen och utbyggnaden av Gotlandskabeln skyndsamt.

3. Statligt ansvar för reservhamn i Gotlandstrafiken. En reservhamn tillskapas för att tillförsäkra en tillfredsställande tillgänglighet i linjetrafiken till Gotland.

4. Effekter av torkskador på Gotland. Kommande utbetalningar från staten kring torkskadorna måste ha en tillräcklig hög nivå, samt fördelas på ett sätt så att alla drabbade sektorer i jordbruksbranschen, inklusive grisföretagarna, får del av ersättningen.

5. En grön flyglinje mellan Visby och Bromma. Prövning av möjligheten att göra Visby-Bromma till en helt grön flyglinje driven enbart med biobränsle.

6. En grön omställning i Gotlandstrafiken. Utredning av möjligheten till statliga insatser för omställningen till förnyelsebara bränslen i färjetrafiken till Gotland.

7. Regionalt inflytande över kompetensförsörjning. Inrättande av ett system där regioner själva får bestämma mer över nationella medel kring kompetensförsörjning.

8. Markavvattning. Anpassa regelverket kring markavvattning för att skapa vattenfördröjande åtgärder vid torka och vattenbrist.

9. Ändra lagstiftning kring säkerhet för demenssjuka. Föreslå lagändringar för att skapa såväl rättssäkerhet som säkerhet vad gäller liv och hälsa för den som drabbats av demenssjukdom.

10. Breddade kriterier för Allmänna Arvsfonden. Bredda de alltför smala kriterierna för att kunna söka bidrag från Allmänna Arvsfonden framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om