SKRÄPGÅVOR "Olika syn på helt och rent"

Röda Korset tar emot stora mängder gåvor i form av kläder, prylar och möbler som säljs i butikerna runt om på Gotland. Men mycket av gåvorna är osäljbara och går direkt i soporna.

Mona Nylund är tacksam för alla gåvor från allmänheten, men vill uppmana folk att inte skänka trasiga och smutsiga kläder och prylar.

Mona Nylund är tacksam för alla gåvor från allmänheten, men vill uppmana folk att inte skänka trasiga och smutsiga kläder och prylar.

Foto: Dennis Pettersson

röda korset vädjar2017-09-10 10:30

Hälften av gåvorna som skänks till Röda Korset i Halmstad måste slängas. Nu har de tröttnat vädjar till allmänheten att sluta skänka skräp, rapporterar SVT Nyheter. Förra veckan fick organisationen köra iväg 250 säckar med textilier till återvinning.

Men det är inte bara i Halmstad som Röda Korset har problem.

Mona Nylund, verksamhetssamordnare för service och logistik, ansvarar för insamlingen och sorteringen i Röda Korsets lagerlokal på Regementsgatan i Visby. Hon bekräftar att det är mycket av gåvorna som måste slängas.

– Människor har olika syn på vad som är helt och rent. En del tycker att "om jag kan använda det så är det okej att skänka", säger Mona Nylund.

Men det är skillnad på att behålla något som egentligen är utslitet, eller att faktiskt vilja betala för detsamma i en butik. En fläckig soffa, ett fransigt påslakan eller skor som är spruckna eller leriga är exempel på gåvor som inte håller måttet.

Mona Nylund vill gärna uppmana människor att tänka en gång till innan man samlar ihop sina gåvor.

– Skulle jag köpa det här om det fanns i en second handbutik? Tänker man så, så blir man nog lite säkrare på om det är okej.

Hur stor andel av gåvorna som slängs vid sorteringen vet inte Mona Nylund på rak arm, men två gånger i veckan körs en skåpbil med sopor iväg från lagret.

– Men samtidigt försörjer vi Visbybutiken med gåvor varje dag och vi levererar också saker till de andra kuporna i Hemse, Klintehamn, Fårösund, Slite och Gråbo.

Ett annat problem är att gåvorna packas för tungt eller blandas på ett sätt som gör sorteringsarbetet svårt för volontärerna.

– Vi har märkt en trend att många lämnar in i sopsäckar med kläder och prylar blandat. Det blir tungt och svårt att hantera. Vi vill gärna ha kläder i pappkassar och prylar i banankartonger, säger Mona Nylund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!