Rodebjer utsågs till årets designer - igen

Gotländskan Carin Rode-bjer har belönats med så gott som varenda svenskt modepris en designer kan få, för det egna klädmärket Rodebjer.

I går var det dags igen, då hon utsågs till "Årets svenska designer" vid Elle-galan 2011 - för tredje gången.

15 januari 2011 04:00

- Det känns jätteroligt just det här året, under 2010 vi har jobbat mycket för att förbättra i alla led, säger Carin Rodebjer.

I går kväll fick hon ta emot priset vid den stora Ellegalan på Grand Hotel i Stockholm.

- Mitt jobb är annars väldigt "behind the scenes". Jag tycker om att sitta på mitt kontor med kollegorna och arbeta.

Det är tredje gången Carin Rodebjer utses till årets designer av tidningen Elle, även 2002 och 2005 fick hon motta priset.

- Det känns som olika tider och olika skeenden, men det känns super, vi har en bra kollektion bakom oss, säger hon.


Många priser
Carin Rodebjer har fått i princip varenda svenskt modepris som en designer kan få: 2005 tilldelades hon Damernas Världs "Guldknappen" och så sent som i november förra året utsågs hon till "Årets designer", vid den svenska modegalan Habit Fashion Awards.

- Det är roligt, men inget jag relaterar till i mitt dagliga arbete. Det ändrar inte vårt arbete med Rodebjer, vi kommer att fortsätta arbeta för att utvecklas.

När DN på stan nu i början av januari listade det nya årets ansikten, fick Carin Rodebjer stå som 2011 års designer. Tidningen konstaterade att "2011 är allra särskilt ett Rodebjerår då hennes vår- och sommarkollektion är den mest haussade bland alla svenska designers". Carin Rodebjer är själv väldigt stolt över kollektionen, som hon beskriver som okonstlad, avslappnad elegans och hon kan hålla med om att 2011 är ett Rodebjerår.

- Ja, det är det nog. På något sätt har tiden kommit ikapp oss. Rodebjer har alltid stått för en rik enkelhet och modet är väldigt riktat mot det nu.


Nya kollektioner
Inom kort presenteras Rodebjers höst- och vinterkollektion 2011 på Bukowskis och i veckan börjar arbetet med att designa nästa års vår- och sommarkollektion. Under våren flyttar också Carin Rodebjer till New York, där arbetet med det egna klädmärket en gång startade.

- Det är för att Rodebjer ska få ännu mer liv och stadspuls i sig. Lite Gotland och lite New York - allt det där bor i Rodebjer. New York har en väldigt stor förtjänst i det jag är i dag. New York lockade mig ut ur mitt gotländska gryt, där fick jag så mycket uppmuntran att jag vågade ta steget.

Efter drygt tio års arbete med klädmärket känner Carin Rodebjer att hon nu börjar närma sig det hon ville uppnå då hon startade.

- Det är lite som att vi har värmt upp tills nu. Nu när företaget är stabilt i alla led kan jag kreera på heltid.

Varför tror du att Rodebjer blivit en sån framgång?

- Jag tror dels för att vi behövs, det finns ett berättigande med det vi vill kommunicera. Sen utgår jag från människan, inifrån och ut, mode utgår ofta utifrån och in.

"Med mjuk elegans förmedlar hon modern kvinnlighet. Genom ett starkt år med tongivande och hyllade kollektioner går hon i spetsen för den svenska modescenen."
Så jobbar vi med nyheter