Var fjärde elev i årskurs två på gymnasiet experimenterar med tobak. Det visar organisationen "A non smoking generations" undersökning.
– Enligt lag ska skolan vara en tobaksfri miljö, men det efterlevs inte, säger Teodor Abreu.
Den här veckan är han tillsammans med Christofer Johansson på Gotland för att möta 500 grundskoleelever.
– Vi har pratat med lärare och rektorer som förklarat att man har problem med tobaks- och alkoholvanor, säger Teodor Abreu.
Han befarar att statistiken för tobaksanvändandet kan vara ännu högre på Gotland än rikssnittet.
– Unga lever under väldigt stor press, på sociala medier men även prestationsmässigt, för att kunna vara intressanta personer, säger han.
I kampanjen nås 30 000 elever i hela landet. Borta är nu svarta röntgenbilder av lungor och prat om rökningens följdsjukdomar. I stället används en ny strategi – som bygger på elevernas empati och medkänsla med arbetarna på tobaksplantagerna.
– Vi pratar om barnarbetet inom tobaksindustrin. Tobaksbarnen som vi pratar om fastnar i slavliknande villkor i fattigdom ute på plantagerna, säger Teodor Abreu.
Han berättar om nervskador, på grund av långvarig exponering av tobak, och frätskador på stämband, orsakade av tungmetaller i bekämpningsmjhuedel.
"A non smoking generation" menar att rökning bland öns unga är ett kollektivt ansvar för skolan, regionen, lärare och föräldrar. Rådet till föräldrar är att ställa krav på skolan att vara rökfri, och att prata med sina barn.
– Föräldrar behöver trycka på att tobak odlas på stora plantager där barn far illa. Föregå med gott exempel, barn gör inte som man säger utan som man gör, säger Christofer Johansson.
I dag besöks Södervärnsskolan i Visby. Hittills har intresset varit väldigt stort från eleverna, men Teodor Abreu konstaterar att rökning är en känslig fråga.
– Det finns en sådan rädsla för andra sjukdomar. Vi vaccinerade alla mot svininfluensa, men tobaksindustrin dödar en svensk i timmen. Det är den verkliga epidemin, säger han.
Torsten Flemming är grundskolechef på Gotland. Han menar att mycket görs och lyfter fram nätverksarbetet mellan öns rektorer, regelbundna drogvaneenkäter och tonårskvällar som exempel.
– Alla regionens lokaler är rökfria zoner. Vi jobbar aktivt och behöver jobba förebyggande, säger han.
Även gymnasieskolan arbetar med en tobakspolicy, som finns med i den studiehandbok som delas ut varje år. Barn- och elevhälsan bedriver också ett tobakspreventivt arbete.